Туризмът в ЕС може да изгуби половината от тазгодишния си оборот, сочат данни на Европейската комисия, цитирани от заместник-председателя на институцията Вера Йоурова.

Комисията днес е обсъдила отражението на епидемията от COVID-19 за европейския туризъм.

Йоурова отбеляза, че туризмът осигурява 10 на сто от европейския БВП и заетост за 27 милиона души.

ЕК е категорична, че когато държавите от ЕС премахнат ограниченията за пресичане на границите, да не пропускат пътуващите според тяхното гражданство. Комисията настоява пречките за пресичане на границите да отпаднат веднага, щом това бъде възможно.

Юрова поясни, че отварянето на външните граници на ЕС остава въпрос за по-нататък.

Ще проработят ли ваучерите

Предстои ЕК да предложи законодателни промени, свързани с обезщетенията при отменени полети. Юрова посочи, че обезщетенията с ваучери трябва да станат по-привлекателни за пътниците, за да не се настоява за възстановяване на сумите по билетите от неизпълнените полети.

Еврокомисарят по транспорта Адина Валян заяви вчера по време на заседание на транспортната комисия на Европейския парламент, че обезщетенията с ваучери не са предвидени в европейското законодателство и са допустими само при изричното съгласие на пътника. Тя също е на мнение, че е необходимо ваучерите да бъдат по-привлекателни за пътниците, за да не се търси възстановяване на всички суми по купените билети и така да се избегнат допълнителни затруднения за превозвачите.

Какво предлага България

Министър Николина Ангелкова съобщи на брифинг в МС вчера, че е предложила пакет от мерки в подкрепа на туризма. Предложението е направено по време на видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

Сред предложенията е създаването на европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да помогне за осигуряването на ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Министърът каза, че това е важен инструмент, за да се избегне затвореният кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и, от друга страна, - към потребителите, и това да доведе до масови фалити.

Друго предложение е около 20 на сто от средствата в т. нар. възстановителен план на ЕС след започване на бавното възстановяване от кризата с коронавируса да се насочат целево към туризма.