Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи пред журналисти в МС, че на днешното заседание на кабинета е докладвал предложения за структурни промени.

Дружествата "Монтажи", "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг РМ", които сега са под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), ще преминат пряко към Министерството на икономиката и към Министерството на околната среда и водите.

Целта е да се предотвратят поредни злоупотреби и да има прозрачност в работата на дружествата, коментира министърът, който внесъл предложенията и те били приети от служебното правителство.

Този тип стъпаловидни структури с шапки-компании са били най-добрата предпоставка за реално изтичане на нашите средства, коментира в отговор на въпрос министърът.

В момента министърът на икономиката няма достъп до част от случващото се във фирмата "Монтажи", защото тя е под шапката на ДКК, която си има независим борд, стана ясно от неговите думи.

С този процес ще предотвратим ситуации, като тази с 400-те язовира, ремонтът на които тази компания (ДКК) финансира без търгове и обществени поръчки, и бъдещи злоупотреби, каза Петков и добави, че на финала са били ремонтирани 10 язовира, които обаче са останали празни.

И така друго докладвано от министъра (и прието) предложение е язовирите да преминат към Министерството на земеделието. Министърът изтъкна, че тези съоръжения са предимно напоителни.

Ако продължи да бъде министър, Петков ще извади и ВМЗ-Сопот от ДКК, с цел да бъде осъществяван прозрачен контрол върху средствата. Но добави, че това сложен процес.

 

Няма да има стачки във ВМЗ-Сопот (където протестират срещу новите ръководители), смята министърът, като каза, че е уверил работещите в дружеството, че конкурсът за нови директори в ДКК приключва в четвъртък и изрази надежда да има поне трима нови представители, с което да се даде нова сигурност и посока и за ВМЗ.

Петков припомни, че с правителствено решение е спряно и строителството на нов правителствен административен център, който също е под шапката на ДКК. 

Надеждите на Петков за нов тип министерство

Тези стъпки реално ще направят нова структура на Министерството на икономиката, която ще се раздели с несвойствените си дейности, откъдето много от нашите пари изтичаха и ще започне да действа само в посока икономическо развитие, коментира министърът.

Петков допълни, че ако тези стъпки се предприемат, ведомството ще стане модерна структура, в която ББР, Българската агенция за чуждестранни инвестиции, Агенцията за малки и средни предприятия, БАЕЗ и Иновативният фонд, който ще работи в МИ и с вицепремиера по еврофондовете, заедно могат да станат двигател на българската икономика.

На заседанието на правителството е било разисквано също дали и как Агенцията за иновации да мине под някаква координация към Министерството на икономиката, за да може заедно с Министерството на образованието и с вицепремиера за евросредствата да има по-добър надзор на средствата за иновации, каза министърът.


Решение на правителството

По-късно от Министерският съвет съобщиха, че са приети промени, съгласно които "Държавна консолидационна компания" ЕАД и "Национална компания индустриални зони" ЕАД се включват в обхвата на търговските субекти, които следва да разпределят и внесат в полза на държавата част от печалбата си по годишния финансов отчет за 2020 г. след данъчно облагане. Промяната се извършва с оглед необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет.

С проекта на акт се променя и срокът за внасяне на сумите по отчислената печалба, съответно разпределения дивидент - от 30 юли на 31 август.


Ще има ли приемственост

По думите на министър Петков приемствеността в действията на неговата евентуална наследничка на поста икономически министър - Десислава Димитрова, е въпрос на стратегическо мислене за бъдещето на държавата.

Служебният министър на икономиката заяви готовност да отдели цялото си време "на всеки, който дойде в икономиката, докато му стане ясно какво предлагаме и какви са аргументите за това предложение".

Стана ясно, че екипът на Кирил Петков ще проведе среща с Десислава Димитрова. На нея ще бъдат представени вижданията на досегашния министър за успешно развитие на ведомството.

Петков отбеляза, че въобще не го интересува какво казва заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Фондът на фондовете не е към Министерство на икономиката, а към финансовото министерство. Министерство на финансите в момента предложи цялостна реконструкция на Фонда на фондовете, защото не са доволни от работата до този момент. Ако от ИТН имат възможност да попитат министъра на финансите, ще разберат колко много стъпки са направени, предложени и просто трябва да станат реалност. Тази критика не е вярна", коментира Кирил Петков по отношение на друго обвинение, отправено от ИТН за дейността на ФнФ.

Петков подчерта, че е отказал да продължи работата си в редовно правителство, защото за него е важна екипността, а един министър пролет не прави.

Политика се прави с хора и това е отборна игра, заяви служебният министър на икономиката.