Служебният министър на икономиката Кирил Петков определи по време на парламентарния контрол в Народното събрание днес като моментно действие сключването на договор за правно обслужване на ББР с адвокатска кантора за 8000 евро месечно. Той уточни, че целта на този договор била спиране на теч от 120 000 лева за обезщетения заради подаването на оставка на правния отдел на банката, което вече е обжалвано.

Министърът каза това в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, която попита за действията на министерството във връзка с необоснованото според нея повишение на разходите на дружествата с държавно участие в капитала с над 2,5 млн. лева годишно, предаде БТА. В тази връзка депутатът попита и дали са сключвани договори за постоянно правно обслужване от страна на ББР с адвокатска кантора с точно посочване на лице на стойност от 8400 евро месечно и на допълнителен договор, при необходимост от други експерти, с още 140 евро на час.

Тези 8000 евро не са за един човек, а за възможността една от най-добрите кантори в София да влезе и да помага на банката, каза министърът. С помощта на кантората още на първата седмица са спестени тези 120 000 лева, защото успяват да обжалват договорите веднага, отбеляза той. Министърът уточни, че едновременно с това е обявен конкурс за правно обслужване и процедура за конкурентно избиране на кантора между 6 от топ канторите в столицата.

В отговор на допълнителен депутатски въпрос Петков уточни, че до този момент нито един нов човек не е нает към държавните компании към Министерството на икономиката.