Санкциите по Закона "Магнитски", които бяха наложени на трима български граждани и десетки свързани с тях лица и фирми, се отразиха на имиджа на България пред международните инвеститори положително.

Това отговори на въпрос на Dir.bg служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на първото събитие от поредицата "Властта говори! Открито". 

В нея членове на правителството отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Министърът, заяви че "въпреки че беше удар срещу нашата правова държава откъм факта, че явно ние сами не можем да се справим със собствените си проблеми в посока корупция" противно на логиката санкцията е повлияла на имиджа на страната ни в добра посока.

"Трябваше едва ли не да го чуем отвън, защото по някакъв начин през годините сме изпуснали ситуацията да бъде извън контрол", каза Петков. От думите на икономическия министър стана още ясно, че той подкрепя предложението на министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор.

"Абсурдно е с всички тези неща, които изкарахме наяве, Прокуратурата само да стои и да гледа. За мен това не е нормално", заяви Кирил Петков. По думите му именно прокуратурата е огромен проблем.

"Съдебната система трябва да заработи по начин, по който този тип проблеми - хора, като обявените по "Магнитски" да не бъдат обявявани от вън, а от вътре", смята министърът.

По думите му много инвеститори от европейските държави, но и от САЩ, изразили мнение, че "това, че се случи "Магнитски" може би е точката на преобръщане на този модел. Ние знаехме, че вие имате огромна корупция - това не беше тайна за нас. Просто не знаехме дали по някакъв начин ще можете да тръгнете в друга посока. Това, че имаше санкции по този Закон и правителството ви предприе тези стъпки точно в другата посока за нас, е най-положителното нещо като фирми и показва някаква нова посока за България".

Кирил Петков допълни, че икономическите показатели за България са перфектни, но докато се шири такава голяма корупция, фирмите не смеят да "влязат" в страната.

"Така че пак България и корупция през "Магнитски" се свързаха в главите на хората по света, но това не беше ново свързване. Може би това беше началото на края на този модел, от който всички се страхуваха да инвестират в България", каза в заключение Кирил Петков.