Служебното правителство реши да бъдат спрени всички действия и процедури, свързани с изграждането на нов правителствен комплекс на територията на "София тех парк" АД (СТП АД) от "Държавна консолидационна компания" ЕАД (ДКК ЕАД) до обединяване на всички заинтересовани ведомства около конкретната нужда от строителството му, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Ще бъде създадена Междуведомствена работна група към министъра на икономиката, в състав всички заинтересовани ведомства, която да изследва необходимостта и целесъобразността от строителството на нов правителствен комплекс.

Работната група ще разгледа конкретните изисквания за работни и поддържащи дейността помещения, тяхното разпределение и други специфични особености, необходими за изработване на функционален идеен проект и ще представи доклад от дейността си пред Министерския съвет с цел окончателно взимане на решение, се казва в съобщението.

Правителството оправомощава министъра на икономиката да сведе до знанието на ДКК и "Монтажи" ЕАД приетите решения и да възложи на ДКК предприемането на необходимите действия, за ограничаване потенциалните вреди за държавата, както и за нейните дъщерни дружества, се посочва още там.

23 юли в първите онлайн отговори на въпроси на граждани и медии от страна на министри, Кирил Петков, служебен министър на икономиката, заяви, че министерството подготвя сигнал до прокуратурата за проекта "правителствен комплекс в София тех парк". По негово мнение на този проект трябва да бъде сложен край.

Два дни по-рано Кирил Петков разкри, че по проекта вече са дадени 180 милиона авансово.

"По-лошо е начинът, по който са дадени. Дадени са на инженеринг. Все едно да ви дам 180 милиона и да ви кажа: "Ако можете проектирайте си го, постройте си го и надзора да е ваш", обясни Петков пред Нова.

По-рано - на 30 юни, министърът разказа и за схемата за авансовото превеждане на пари по проекта: Държавната консолидационна компания е предоставила 180 млн. лева на "Монтажи", а те авансово са превели на външна фирма 70 милиона. Петков тогава обяви, че ще разговаря с тази външна фирма как да се спрем проектът и да не загуби държавата много.

Самият проект е безумен - да строим небостъргач, който да пълним с държавни служители, а големите пари са се плащали по време на пандемията, негодува Кирил Петков.

Преди месец министърът попита и защо точно "София тех парк", където трябва да се развиват иновациите, е избран за строителството на правителствена сграда.