Министерският съвет стартира рубриката "Властта говори! Открито" на своята фейсбук страница.

В нея членове на правителството отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Първи днес отговаряше министърът на икономиката Кирил Петков. Въпросите към него бяха задавани във фейсбук страницата на МС - и предварително, и по време на излъчването.

В анонса на страницата Кирил Петков лично отправи покана за участие в разговора още в четвъртък.

Държавната петролна компания, ПИБ и "правителственият комплекс"

В отговор на един от въпросите служебният министър на икономиката заяви, че за девет седмици не е разбрал защо Държавната петролна компания трябва да съществува.

"Ако имахме по-дългосрочно действие, бих затворил петролната компания, бих направил и цялостна ревизия на дейността на държавния резерв", каза той. 

Кирил Петков заяви още, че Министерството на икономиката подготвя сигнал до прокуратурата за проекта "правителствен комплекс в София тех парк". По негово мнение на този проект трябва да бъде сложен край.

По отношение на инвестицията на държавата в Първа инвестиционна банка, Кирил Петков заяви, че според него не е роля на държавата да бъде акционер в търговски банки.

Сред коментираните теми бе оптимизацията на гаранционната програма в подкрепа на бизнеса, пострадал от пандемията.

"Ако успеем част от кредита да отиде първо за плащане задълженията към държавата, но фирмите да могат да вземат кредити, това ще "отпуши" още един голям брой компании, които ще могат да вземат заеми, а държавата ще може да си върне задълженията", коментира министърът, цитиран от БТА.

Dir.bg също се включи с въпроса как санкциите за закона Магнитски са се отразили на имиджа ни пред чуждите инвестиции? Ето, какво ни отговори министърът.