Купувач е "Бизнес център Изгрев" ЕООД, което плати 1,935 милиона лева за държавните акции от Частно акционерно дружество "Зографски", съобщава "Преса".

Това е малко над началната цена на търга, която беше 1,933 милиона лева. От 2011 държавата се опитва да изтъргува акциите си в ЧАД "Зографски", но интерес все нямаше.

Приватизацията на мажоритарния пакет /80%/ се извършва в края на 1994 при служебното правителство на Ренета Инджова. Договорът беше сключен със строителния предприемач Иван Зографски, натрупал състояние в Германия.

Цената беше 65 милиона германски марки, но реално бяха дадени 5-10 пъти по-малко, защото плащането се извърши с брейди облигации.

"Бизнес център Изгрев" е близка до собствениците на "Химимпорт". Тя е регистрирана на адрес, където се помещава седалището на холдинга в София.

До миналата година, "Бизнес център Изгрев" беше собственик на хотел "Плиска", но прехвърли обекта на ЦКБ за 27 милиона лева.

С покупката на миноритарния дял, собствениците на "Химимпорт" официализираха интереса си към придобиване на пълна собственост върху хотел "Кемпински".

Компанията "Зографски", в чиито активи е обектът, не е публична и не раздава дивиденти.

При това положение едва ли има инвеститор, който би купил малък дял от фирма, освен ако няма интерес към мажоритарния пакет от акции, допълва изданието.