Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание изслуша двамата кандидати за управител на Българската народна банка - Андрей Гюров и Любомир Каримански. Те са представители на управляващата коалиция, което повишава интереса как ще се разпредели подкрепата за тях.

Андрей Гюров е председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната", а Любомир Каримански е предложение на "Има такъв народ" и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Парламентарните сили можеха да правят предложения за управител на БНБ до 23 март. След изслушване в бюджетната комисия на парламента кандидатурите ще бъдат обсъдени в пленарна зала, където и ще се вземе решение за избора. Ако никой от двамата не получи необходимата подкрепа, ще има нова процедура за избор на управител на БНБ.

Мандатът на сегашния управител Димитър Радев изтече още през юли миналата година. До момента няколкото опита за обновяване на ръководството на централната банка бяха неуспешни заради липса на кандидати.

Комисията допусна до изслушване и двамата кандидати. Девет души подкрепиха Андрей Гюров да бъде изслушан, а осем се въздържаха. 17 души се съгласиха да изслушват Любомир Каримански.

На въпрос дали отговоря на изискванията за образователен ценз за поста Андрей Гюров, каза че има докторската степен, която е призната от Националния център за информация и документация (НАЦИД). Имам диплома от Виенския университет за степен "доктор по икономика", добави той. Гюров добави, че не той е внасял в НАЦИД дипломата, това е направено от Американския университет, където работи.

Йордан Цонев посочи, че изискванията за управител на БНБ са не за докторска, а за магистърска степен. Румен Гечев, който води заседанието каза, че няма как да искаме от Виенския университет да каже, дали след като е дал докторска степен на Гюров, той отговоря и на изискванията за магистър. Проверка в НАЦИД за дипломата на Гюров ще бъде направена, каза Гечев.

Курсът на сегашния лев към еврото ще остане в момента на присъединяване на България към еврозоната, казва Андрей Гюров.

Банковата система е стабилна и добре капитализирана, но се изправя пред нови предизвикателства като дигитална трансформация, регулаторна среда, характерни с високи нива на капитализация и потенциални нива на риск в отделни институции и фрагментирана банкова система с изоставаща консолидация и високи такси за банкови услуги, заяви Андрей Гюров. 

Курсът на сегашния лев към еврото ще остане в момента на присъединяване на България към еврозоната. Това е червена линия, която не може да бъде премината, заяви той.

Следващият мандат на БНБ се нуждае от баланс от посрещане на предизвикателствата на финансовата система и предприемане на мерки за устойчиво развитие на банковата система, каза Гюров.

Имам пет приоритета на стратегическия план на управление на БНБ, каза Андрей Гюров. Те са ефективен и модерен банков надзор; подготовката и управление на процеси по приемане на еврото; дигитална трансформация, подобрена комуникация и повдигане на авторитета на БНБ като уважавано и желано място за работа.

Най-големите предизвикателства са пред банковия надзор, каза Гюров. Българската банкова система използва метода на по-високи нива на капитализация, не рядко над 20 процента от рисковите нива на активите. Това обаче е за сметка на по-ниско ниво на кредитиране и по-скъпи услуги, посочи Гюров. В истинската конкуренция по-ефективните институции биха привлекли по-добрите клиенти с по-добра цена. Така по-слабите участници биха напуснали пазара, защото не могат да предложат добри условия на своите клиенти.

И Любомир Каримански смята, че настоящият курс на лева към еврото трябва да остане при влизането на страната в еврозоната, за да може хората да са спокойни. 

Ще продължа да изпълнявам стратегическите приоритети на сегашното ръководство на БНБ, каза Каримански.

БНБ може да помогне на правителството със съветите си за справянето с наслагването на няколко кризи. БНБ е единствената институция, която прави такива стратегически анализи. Анализите за инфлацията и за икономическия растеж могат да позволят на правителството да взема добре аргументирани решения за справяне с кризите, посочи Каримански.

Друг приоритет е присъединяването на страната към еврозоната и развитие на вече тясното сътрудничество на БНБ с Европейската централна банка. Нужно е час по-скоро да предприемем мерки за адекватен план за присъединяване към еврото. Сегашният план трябва да бъде обновен, защото в него няма широка професионална дискусия за присъединяване към еврото. Резултати от тази дискусия да се предоставят на обществото, за да може то да се ориентира. Нужно е да се направи анализ за резултатите от приемането на еврото по области - например в публичния сектор, както и да се обясни как ще стане превалутирането на депозити, кредити, различни видове задължения и други, посочи Каримански.

Това е втората процедура за избора на нов управител на Българската народна банка.

Мандатът на настоящия управител на Централната банка изтече през юли 2021 година.

За управител на БНБ ще бъде избран този кандидат, който получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

В БНБ са вакантни още два поста, защото мандатите на подуправителя, ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова, изтече на 29 юли миналата година, а на подуправителя, ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов - на 24 октомври.

По закон управителят и подуправителите на Българската народна банка се избират от парламента, а другите трима членове на управителния съвет на Централната банка се назначават от президента. Мандатът на членовете на управителния съвет е шест години. По закон новият управител на БНБ трябва да внесе предложения за новите подуправители