Кандидатът на ИТН Любомир Каримански е убеден, че притежава експертизата, за да ръководи БНБ. Той обяви, че все още не е разговарял за подкрепа с БСП и ДБ, на чието рамо пък се надява другият претендент за управител на националната банка - Андрей Гюров от ПП.

Коалицията не постигна единение около една кандидатура и така мнозинството участва в състезанието с двама претенденти.

"Смятам, че съм натрупал знанията, уменията и имам практически опит, който мога да приложа в Българската народна банка. Мога да спомогна да се продължи политиката за модернизирането на банката и в същото време за запазване на консервативния характер", каза Любомир Каримански по bTV в отговор на въпроса защо иска да управлява най-важната финансова институция у нас.

"Важно е новият управител да бъде избран с възможно най-много гласове. Бих искал да разглеждате моята кандидатура като експертна и като професионална кандидатура", уточни Каримански.

По думите на депутата от ИТН колационното споразумение не е нарушено с издигането на двама кандидати от партиите в коалицията, защото няма такъв текст в споразумението. Той напомни, че номинацията на Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" е дошла в последния момент.

"Не мога да кажа защо той не е отстъпил, мога да кажа аз защо не бих отстъпил. Както и преди малко стана дума - имам достатъчно знания и опит, с които да постигна съответните стратегически цели", коментира кандидатът на ИТН.

Той обяви, че в биографията му присъстват всички финансови институции, в които е работил.

"Аз съм бил професионалист, бях много търсен. От самото начало на моята кариера аз се занимавам с банкови иновации и мога спокойно да кажа, дано да не звучи самохвално, аз съм един от първите хора заедно с моя екип, които сме въвели т. нар. международни картови асоциации, и започнахме с картовите разплащания в България. Винаги съм бил търсен от повече от една банка, за да може да реализираме определени проекти във връзка с картовите и платежните услуги. Никога не съм имал намерения да се занимавам с друга част, например с кредитирането или с кредитна дейност, а винаги съм бил предизвикан от иновативните решения в банковия сектор", каза още кандидатът на ИТН за БНБ.