Депутатите Андрей Гюров и Любомир Каримански са двете номинации за гуверньор на Българската народна банка (БНБ) от парламентарните групи, съобщи БТА по информация на пресцентъра на парламента.

Днес в 18:00 часа изтече срокът, в който парламентарните групи можеха да номинират кандидати за управител. Срокът бе удължен с една седмица, след като до 8 март в деловодството на парламента не бе внесена нито една номинация, тъй като тогава мнозинството отново не успя да се договори за обща кандидатура.

И вторият опит не завърши с такава - номинациите, излъчени от управляващите партии, са две. От "Продължаваме Промяната" издигнаха свой кандидат в лицето на председателя на парламентарната група Андрей Гюров, който по-рано днес официално потвърди своята номинация. "Има такъв народ" също номинира свой кандидат - председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански. Според приетите процедурни правила за избор на гуверньор на БНБ предстои двамата да бъдат изслушани на открито заседание на бюджетна комисия. Едва след това предстои гласуване в пленарна зала.

За да бъде избран даден кандидат, за него трябва да са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

Сред изискванията към кандидатите са да притежават минимум образователно-квалификационна степен "магистър" по икономика или финанси, а в писмените мотиви към номинациите им да бъде аргументирана добрата им професионална репутация.

Според приетите правила предложенията и документите са публикуват не по-късно от седем дни преди изслушването на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на парламента. Кандидатите подлежат на предварителна проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Медиите могат да изпращат в комисията по бюджет и финанси въпроси към кандидатите.

За избран се счита този, който при явно гласуване чрез компютъризираната система - по азбучен ред, ако има повече от един претендент, е получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Ако няма събран необходимият брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама с най-много подкрепа. Ако и в този случай няма избран, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор, предвиждат приетите от парламента разпоредби за избор.

Номинацията на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански бе обявена от лидера на партията Слави Трифонов във фейсбук. Трифонов посочва, че всички, които познават Любомир Каримански, знаят че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. Според лидера на ИТН именно това прави кандидатурата му още по-силна.

Андрей Гюров, който е председател на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП), е номинацията на формацията за управител на БНБ. Пред журналисти в парламента Гюров изрази увереност, че има опита да преведе БНБ през тези критични времена. Той посочи, че има над 15 години опит в банковата сфера на експертни, ръководни длъжности и е работил с международните институции, сред които визира Европейската централна банка и Австрийската национална банка. "Очакваме приемане на България в Еврозоната. Очакваме истинска промяна в посока повече прозрачност и отчетност в българската банкова система. Така че ситуации, които видяхме в миналото с фалита на Корпоративната търговска банка, Българската банка за развитие, тегленето на милиони левове в чували да не бъдат възможни в една модерна европейска държава. На този етап това, от което има нужда, е управителят на БНБ да представя експертност, почтеност и последователност в действията си и съм убеден, че имам опита да преведа БНБ през тези критични времена", заяви кандидатът на ПП.

Той бе категоричен, че няма трусове в коалицията и наличието на повече от една номинации е доказателство за един нормален процес, който е залегнал и в коалиционното споразумение.

Гюров не скри, че очаква подкрепа от "Демократична България" и "БСП за България" за избора му.

Станислав Балабанов, който потвърди номинацията на колегата си от ИТН Любомир Каримански също посочи, че коалицията е стабилна. Той припомни изявления на Кирил Петков и Асен Василев, че за определени постове в държавата трябва да спечели най-подготвената, най-професионалната кандидатура. "В крайна сметка ние смятаме, че това е принципът на демокрацията и затова издигаме кандидатурата на г-н Каримански", допълни той. Няма нищо по-демократично - пленарната зала да избере гуверньор на БНБ, добави Балабанов.

Не такова бе мнението на другия коалиционен партньор на ПП - "Демократична България" (ДБ). През деня председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов призова управляващата коалиция да излъчи обща кандидатура за управител на БНБ. Иванов коментира пред журналисти в парламента, че в противен случай ще има напрежение в коалицията. "Призивът ни е да се постигне обединение в рамките на коалицията, защото трябва ясно да осъзнаваме риска от излизането извън основния принцип на тази коалиция - постигане на общи мнозинства по важни въпроси", каза Иванов.

Подобна позиция изразиха и от левицата. "Моето лично мнение е, че е най-добре да бъде една кандидатурата за управител на БНБ, заяви пред журналисти депутатът от "БСП за България" Румен Гечев. Според него, ако коалицията излезе с две кандидатури, изборът може да бъде решен от опозицията.

От ГЕРБ заявиха, че категорично няма да подкрепят номинацията на ПП. Съобщи го в ефира на "Он ер" Делян Добрев. Зад Гюров обаче застават БСП и ДБ.

ДПС коментираха, че ще изчакат всички номинации, след което парламентарната група ще се събере и ще реши за подкрепата си. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов настоя за силен български лев и отказ от приемането на страната ни в Еврозоната.

Любомир Каримански е съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания към Асоциацията на банките в Люксембург, сочи справка в сайта на ИТН. В биографията му е записано, че има богат опит в управлението на кредитния и операционен риск. Лектор е по банков мениджмънт в Международен банков институт, София, България.

Какви са правомощията на управителя на БНБ?

В ръцете на новия управител на БНБ през идния мандат ще стоят няколко задачи: Като начало - постигане на необходимите параметри за приемането ни в чакалнята на еврозоната - ERM 2.

През този мандат дори може да се стигне и до приемането на еврото като основна валута в страната, защото мандатът е 6-годишен.

Сред правата на управителя на БНБ са:

  • Заедно с членовете на Управителния съвет вземат решения за определяне на банковите лихви и такси, за резервите на банките, за пускането в употреба на нови банкноти и монети
  • В негови ръце е и издаването на лицензите на банки и финансови институции, както и издаването на наказателни постановления.
  • Управителят и членовете на Управителния съвет не могат да заемат други длъжности освен като членове на органите в които БНБ има участие в международни организации във връзка с дейността ѝ.