Дания има дълга традиция на събиране на използвани бутилки. Страната има една система за депозит и връщане на бутилки, което я прави лесна за използване. Тя е основана на 30 юни 2000 г. и се управлява от дружество с нестопанска цел, притежавано от датските пивовари и регулирана от Министерство на околната среда и храните на Дания. Това стана известно на уебинара на Reloop Platform от серията "Задълбочено представяне на депозитните системи в Европа", който постави фокус върху Дания и Латвия.

Съветът на директорите на организацията в Дания се състои от представители от търговия на дребно, пивоварни и вносители. Dansk Retursystem се стреми да увеличи максимално процент на възвращаемост. Приходът през 2022 г. от пластмасови бутилки е 35%, а от кен 65%. Измерени в тонове половината са стъклени бутилки, след това пластмасови и кен.

Дания събира пластмасови бутилки, кенчета, стъклени бутилки и ги рециклира до други бутилки, кен и опаковки за хранителни стоки. В системата участват всички. Производители и вносители регистрират продуктите си с депозит и връщане. Организацията ги съветва за правилното етикетиране на бутилки и кутии. Търговските обекти трябва да приемат обратно празни бутилки и кутии. Организацията предоставя оборудването, което улеснява възстановяването на депозити и за събиране на опаковките. Организацията улеснява връщането на използвани бутилки и кутии, гарантира, че опаковка и етикет ще бъдат рециклирани в полза на природата.

През 2022 г. са върнати 2 млн. бутилки и са спестени 223 000 тона въглероден диоксид. 92% от всички пластмасови бутилки или кутии са върнати. В системата работят над 377 души, оборотът включително с депозита нараства и през 2022 г. е 2.7 млн. евро, емисиите при емитиране намаляват с 18% през 2022 г. спрямо 2019 г. а таксата за пакетиране организацията успява да редуцира до 98%. Това обясни по време на презентацията Ларс Крейберг Петерсен, главен изпълнителен директор на Dansk Retursystem. 

В системата участват близо 15 000 магазинa, офиси, ресторанти, а са регистрирани над 1600 производители и вносители, допълни той. Таксата за производителите е нула за всички материали. Събирането на материалите се извършва основно в търговските обекти, въпреки че съществуват и допълнителни пунктове - училища, бензиностанции.

3eNews