До една-две седмици правителството ще подготви цялостен пакет срещу инфлацията, каза пред журналисти днес Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите. Той се включи в работната дискусия на кръглата маса "Акселерейт грийн" (Accelerate Green), организирана в София от Българската фондова борса, предаде БТА.

Междувременно НСИ обяви, че през март 2022 г. годишната инфлация е достигнала 12 на сто. 

Снощи (управляващата коалиция) имаше много конструктивна дискусия, ще обсъдим ефекта от всички предложения и няма да работим на парче, каза Василев.

Ще има ли промяна в ставките по ДДС

Василев заяви, че е против намаляването на ставката на ДДС, защото се е видяло, че това няма никаква ефект за крайните потребители при падането на ставката за ресторантьорите (заради пандемията ставката на ДДС за бранша беше намалена от 20 на 9 процента).

По-рано във вторник, в телевизионно предаване депутатът Настимир Ананиев каза, че от Продължаваме Промяната ще предложат да се намали ДДС на българските продукти (хляб, плодове, зеленчуци), за да бъдат конкурентни на вносните.

Предизвикателство сега е поскъпването на храните, а в бъдеще ще е високата цена на металите, каза още Василев.

Министърът обаче отбеляза, че България е взела мерки срещу инфлацията - "ние имаме най-евтиния бензин по бензиноколонките, а хората плащат електроенергията на цени от първи юли миналата година". Помощ има и за потребителите на природен газ, добави той.

Какво е състоянието на държавните финанси

Фискалният резерв вчера беше 8,2 милиарда лева, каза Василев в отговор на въпрос. Имаше известен спад, защото се плати емисия дълг в размер на 2,7 млрд. лева, но нивото на резерва се вдигна с данъчните постъпления.

Резервът е като нормална банкова сметка, парите в него се увеличават или намалява според плащанията и постъпленията, поясни финансовият министър.

Василев заяви, че е против промяната на плоския данък и увеличаването на планирания външен дълг, каквито идеи има напоследък.

Запитан дали минималната работна заплата трябва да се увеличи, той каза, че това е тема на широка дискусия. Синдикатите настояват за увеличение на МРЗ с актуализацията на бюджета, очаквана през юли.

Във връзка с либерализацията на енергийния пазар Василев каза, че битовите потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия, но те ще могат да купуват енергия от краен доставчик. От своя страна крайният доставчик ще сключва дългосрочни договори с производителите на ток и ще играе роля, подобна на тази на КЕВР, поясни финансовият министър.