От "Продължаваме Промяната" искаме падане на ДДС-то на хляба. Това заяви в студиото на NOVA депутатът от ПП Настимир Ананиев. По думите му от ПП ще отправят предложение към коалицията.

"Направили сме и запитване към Министерство на финансите, които ще направят изчисление и ще кажат възможно ли е това", каза Ананиев.

Обсъжда се и падане на ДДС върху родното производство плодове и зеленчуци.

"Това е с цел то да бъде по-конкурентно с това, което се вкарва от чужбина", поясни Ананиев. 

"Искаме и МФ да изчисли по какъв начин и с колко да се намали ДДС-то за тока на всички потребители", каза още Ананиев и допълни, че "за нас е важно всеки да почувства облекчение от този инфлационен натиск".

Ще продължи ли диференцирането на ДДС 

Преди дни мисията на МВФ направи прогноза за двуцифрена инфлация у нас през 2022 г. Експертите на Фонда препоръчва да премахнат диференцираните ставки на ДДС за някои стоки и услуги, въведено заради пандемията. Тази мярка няма целеви характер и е регресивна, според ръководителя на мисията Жан-Франсоа Дофан.

В коментар финансовият министър Асен Василев каза, че винаги е смятал, че многото на брой ставки водят до загуба на данъци. "По-добре е да има директно подпомагане, там, където то е необходимо." Евентуално може да се помисли за регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита. Eфектът от това обаче трябва да е много добре обмислен. До седмица-две ще можем да обявим един нов антикризисен пакет, каза министърът на 15 април пред журналисти в Пловдив преди официалното учредяване на партия "Продължаваме промяната".

"Енергийната и хранителната част заемат най-много място в потребителската кошница на българите, затова кризата идва при нас по-бързо, отколкото в останалите държави", констатира Асен Василев.

Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете, предупреди Василев. 

А във връзка с енергията министърът отбеляза, че "ние сме единствената държава в ЕС, която от миналия юли не е повишавала цените на тока и е дала най-много помощи за компенсация на бизнеса".

Ще платят ли на пътните строители

Настимир Ананиев, който е председател и на Комисията по регионални въпроси, коментира и изплащането на парите за строителство и поддръжка на пътища, които фирмите очакват да получат.

"Имаме входирани две решения. Ще се обединим около една версия, която е симбиоза от двете: "ще бъдат изплатени 50% на пътните строители и 100% за мантинелите, маркировката и знаците".

По-рано БНР съобщи, че Коалиционният съвет на управляващите партии е постигнал съгласие по въпроса на заседание в понеделник вечерта. В срещата е участвал и вицепремиерът и министър по регионалното развитие Гроздан Караджов.

Крайното решение ще бъде внесено на извънредното заседание на парламентарната регионална комисия във вторник.