Зеленият преход е тема, която трябва да бъде коментирана прагматично. Целта е да не правим два прехода от въглища към газ и след това към зелена енергия, каза министърът на финансите Асен Василев по време на форума "Accelerate Green - политики и практики за стимулиране на зелените инвестиции в икономиката" на Центъра за устойчиви финанси и енергетика (Green Finance and Energy Centre). 

Да направим един енергиен преход, когато сме готови, да удължим живота на въглищата като нямаме срок за затваряне, но в същото време да инвестираме в енергия, която да ни позволява устойчива енергия, допълни Василев.

Ние няма как да се откажем от въглищата без да имаме устойчива алтернативна система, всичко друго би било авантюра, която да донесе срив в системата, подчерта министърът при откриването на конференцията. Става дума за енергиен баланс. България поддържа енергийния баланс в държави като Гърция, Румъния, Сърбия, единствено износът ни към Турция е малък.

В енергийната политика България се фокусира върху мащабни инвестиции във ВЕИ с непрекъснат режим на действие и нова ядрена мощност. Надявам се, че това не звучи прекалено консервативно, но като финансов министър ролята ми е да гледам трезво на нещата. Това е сложен процес, който изисква внимателно калибриране на системата да остане устойчива и да отговори на предизвикателствата, каза финансовият министър.

Европа си поставя високи цели за декарбонизация и тези цели донякъде бяха загатнати още 2013 г. Тогава говорихме, че след 10 години ще имаме нови начини за съхранение на зелената енергия, но виждаме, че днес има решения, които не са особено по-различни от преди 10 години, все още са скъпи и недостатъчни за балансиране на системата., обясни Василев по повод заложеното в Плана за възстановяване и устойчивост.

Зелената енергия - слънце и вятър са прекъсваеми източници на енергия без достатъчно баланс и създават проблеми с устойчивостта на самата система. Зелените технологии днес са доста по-евтини за разлика от преди години, когато зад всеки мегават солар стои по един мегават резервираща мощност.

България имаше привилегията да има ПАВЕЦ "ЧАИРА" като добра батерия; през последните 10 години не сме се грижели добре и е в лошо състояние, отбеляза министърът. В Плана за възстановяване и устойчивост е предвиден голям батериен комплекс, който изглежда голям, но за световно производство на батерии е малък, каза финансовият министър.

Инвестирайки в прекъсваеми източници да мислим за момент, в който тази енергия ще бъде консумирана. В България има зимен пик на консумация, соларната не може да помогне в този момент, експертно въпросът е как ще бъде балансирана и каква ще бъде цената на този баланс. Това са въпросите, на които трябва да отговорим, посочи минитърът.

Асен Василев припомни, че в Плана има заложени проучвания за геотермални източници. По предварителни проучвания в страната има 6-7 такива източника в дълбочина с температури над 200 градуса, това е потенциал, който ще бъде потвърден следващата година и това би облекчило задачата, сподели министърът.

За да стимулираме зелените инвестиции, трябва да използваме правилно потенциала на зеленото финансиране, коментира по време на конференцията Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Тя подчерта, че ако процентът на съфинансиране на стандартни проекти е 50%, то за зелени инвестиции процентът съфинансиране от страна на банката достига 85%. Пазарът на зелени облигации се разви значително, за да повишат отчетността на устойчивото финансиране, защото отчитането на зелените инвестиции е много важно и тук важна роля играе ESG (Environmental, Social, and Governance - б.р.) отчитане (на околната среда и благосъстоянието - б.р.), допълни тя.

Председателят на Центъра за устойчиви финанси и енергетика и изпълнителен директор на БФБ Маню Моравенов обяви, че първият зелен индекс в България ще бъде готов до края на годината. Каза също, че Европа се утвърди като водеща дестинация за устойчиви инвестиции в света и България може да бъде част от този път.