Коалиционните партньори в германското правителство договориха нов многомилиарден пакет мерки за стимулиране на икономиката, чрез които да бъде ускорено възстановяването от финансовия шок, предизвикан от коронавирусната пандемия, предадоха световните агенции.

Мерките са на стойност 130 милиарда евро и далеч надминават първоначалните очаквания за 80 млрд. евро.

След 21-часов преговорен маратон коалиционните партии Християндемократически съюз (ХДС) и Германска социалдемократическа партия (ГСДП) са преодолели различията си по въпроси като стимули за покупка на нови автомобили и облекчаване на положението на силно задлъжнели общини, проправяйки пътя към фискална програма, която е значително по-голяма от подобни схеми, приети от други страни в еврозоната.

Планът, обявен от канцлера Ангела Меркел, включва еднократна помощ от 300 евро на дете, която ще се изплаща заедно с детските надбавки.

Основният ДДС временно ще бъде понижен от 19 на 16 процента. Намалената ставка за определени стоки и услуги от 7 процента се понижава до 5 процента, според документ, до който ДПА е получила достъп. Очаква се това да струва на хазната 20 млрд. евро.

Предвидени са и други данъчни облекчения.

Правителството ще стабилизира системата за социално осигуряване, здравеопазването и помощите за безработица с кешови инжекции и допълнително финансиране.

Намалява се доплащането за енергия от възобновяеми източници, а с него и сметките за електричество за текущата и идната година. Това ще струва общо 11 млрд. долара.

До 25 млрд. евро нови средства ще бъдат отпуснати в помощ на малките и средни компании от юни до август, за да се компенсират загубените продажби.

Подкрепа се предвижда и за културните и нестопански организации, която ще бъде на стойност 1,9 млрд. евро.

Правителствата на федералните провинции ще получат 3 млрд. евро за подобряване и разширяване на детски градини и дневни центрове, както и за целодневни училища.

Държавата удвоява дела си от премиите за покупка на електрически и хибридни автомобили. Това би трябвало да помогне на ключовия автомобилостроителен сектор, към който са насечени и други мерки в програмата.

Необходими са големи разходи, за да "се осигури бъдеще за следващите поколения", заяви Меркел.

Стимулиращият пакет ще обхване 2020 и 2021 година, като в него са включени двадесетина нови мерки. През март Германия вече прие огромна програма в помощ на здравния сектор и бизнеса на фона на пандемията.

Правителството на Меркел от седмици бе изправено пред призиви да предостави програма от стимули, чрез която да помогне на икономиката да се възстанови, след като коронакризата я тласна в рецесия.