Германският финансов Олаф Шолц работи по пакет мерки на стойност 57 млрд. евро, който да помогне на общините да се справят със срива в данъчните приходи, причинен от кризата с коронавируса. Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на документ на финансовото министерство.

Мерките имат за цел да помогнат на местните власти да стабилизират финансите си, се указва в документа. Планът предвижда и облекчаване на дълговото бреме на някои силно задлъжнели общини, предава БТА.

"Този предпазен щит трябва не само да преведе градовете и общините през сегашната трудна икономическа ситуация, но и да им даде възможност да вършат по-добре работата си", заявява Шолц, цитиран в документа.

Федералното правителство иска 16-те федерални провинции да поемат половината от разходите, а парламентът - да одобри плана преди края на годината.

Съгласно федералната система в Германия местните власти носят отговорността за голяма част от публичните инвестиции като строителство на пътища и мостове, модернизиране на училища и болници и други.

Най-голямата Европейска икономика обаче е изправена пред най-сериозната си рецесия от Втората световна война въпреки постепенното смекчаване на ограничителните мерки. Спадът в бизнес активността засегна данъчните приходи и остави дупка в общинските финанси.