Да се удвои минималната заплата до 15 долара на час, за да се извадят милиони американци от бедността. Това е амбициозното предложение на новия президент на САЩ Джо Байдън, което вече е на бюрото на законодателите. То може да се превърне в социална революция за най-бедните в една страна с крещящи социално-икономически неравенства, информира Франс прес.

Предложението е част от Американския спасителен план на Байдън на стойност 1,9 трилиона долара.

Разбира се, когато се заговори за административно вдигане на минималната заплата - бизнесът навсякъде реагира по един начин: това ще доведе до съкращения и затваряне на предприятия. Така реагираха и някои сектори в САЩ.

Още по време на предизборната си кампания Байдън призова за минимална заплата на час от 15 долара и това е на път да се осъществи. Наред с други неща, като чекове за по 1400 долара стимули за американците и 130 млрд. долара за подпомагане на училищата да отворят отново. Байдън твърди, че всеки, който има работа на пълен работен ден, не трябва да живее в бедност, повтаряйки по този начин постулатите на Демократическата партия.

Какво се променя

Още преди пандемията федералната минимална заплата от 7,25 долара на час не можеше да бъде оправдана от икономическа и морална гледна точка, каза демократът от щата Вирджиния Боби Скот, представяйки проектозакона.

Минималната ставка не се е променяла и на йота от 24 юли 2009 година.

Въпреки че е много популярна сред населението - дори в редиците на някои привърженици на Републиканската партия - и над десет години се подкрепя от синдикатите, инициативата се сблъсква със съпротивата на републиканците. Това се дължи на натиска на корпоративни лобита, които отхвърлят допълнителни разходи.

Според Бърни Сандърс, бивш прогресивен кандидат за президент, минималната заплата от 7,25 долара на час обрича хората на глад. Когато работиш 40 часа седмично в най-богатата страна в света, не трябва да живееш в бедност, отбеляза сенаторът от Върмонт, който е вносител на проекта и се надява да убеди скептиците.

"При икономическите различия днес искам да видя минимална заплата от 15 долара. Всъщност трябва да бъдат 20 долара", заяви конгресменът от лявото крило на Демократическата партия Рашида Тлайб (Мичиган), цитирана от "Глобал нюз" (Global news).

Кои са най-недоволните

Икономическият спад, предизвикан от пандемията, засегна най-вече малките компании, по-специално от ресторантьорския сектор, които не гледат с добро око на предложението.

Вицепрезидентът на Националната федерация на ресторантьорите (NRA) Шон Кенеди не прие много ентусиазирано проекта, още повече, че той включва задължението да се изплаща изцяло тази минимална заплата независимо от бакшишите, които клиентите задължително дават. Това позволява на шефовете да плащат само два или три долара на служителите, когато тези бакшиши покриват разликата до 7,25 долара.

Мярката ще доведе до непреодолими разходи за много заведения, които няма да имат друг избор освен да съкратят повече служители или да затворят окончателно, прогнозира Кенеди.

Увеличението ще е постепенно

Новият министър на финансите Джанет Йелън заяви от своя страна, че увеличаването на минималната заплата ще позволи на десетки милиони американци да излязат от бедността, създавайки възможности за безброй малки компании в страната.

Всичко зависи от това как ще бъде реализиран проектът, отбеляза тя. Йелън дори отбеляза, че ще се върви към постепенно увеличение на минималната ставка до 15 долара до 2025 година. Според нея така ще се даде достатъчно време за приспособяване на работодателите.

Добър или лош е този ход за икономиката? От дълго време се води ожесточен дебат сред икономистите и въпросът все още не е решен, тъй като икономическата реалност не е същата, ако работиш в Ню Йорк (многобройни възможности, по-висока цена на живота) и в Мисисипи (по-малко възможности за работа и по-евтин живот), отбелязва АФП.

Как реагираха републиканците

Някои републиканци подкрепят увеличаването на минималната заплата, но не и с 15 долара на час. Те предупреждават, че подобно увеличение може да доведе до загуба на работни места в икономика, която има близо 10 милиона по-малко работни места, отколкото преди пандемията. Умерените републиканци, като сенатор Лиса Мурковски от Аляска и конгресменът Том Рийд от Ню Йорк призоваха Байдън да отдели повишаването на минималната заплата от преговорите по COVID плана и да се справи с тази задача отделно.

"Колкото повече хвърляте в тази кофа за COVID облекчения, които всъщност не е са свързани с кризата, толкова повече рискувате доверието сред американците, че наистина сте искрени за кризата", каза Рийд. Увеличението на заплатите, каза Мурковски, "усложнява политически една инициатива, за която трябва да работим всички заедно."