Ръководителят на изпълнителната власт в Хонконг Джон Лий заяви днес, че силно се противопоставя на плана на Япония да изпусне в морето вода от авариралата АЕЦ "Фукушима" и е инструктирал правителството на града "незабавно да задейства" мерки за контрол на вноса на морски храни от Япония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано днес японският премиер Фумио Кишида съобщи, че изпускането в Тихия океан на вода от атомната централа ще започне в четвъртък, ако метеорологичните условия го позволяват.

Планът на Япония за изпускане на вода от атомната електроцентрала бе одобрен в началото на юли от Международната агенция за атомна енергия. Тази операция обаче, която се очаква да продължи десетилетия, провокира сериозни притеснения и критики, особено от страна на Китай, който миналия месец забрани вноса на хранителни стоки от десет японски префектури, сред които Фукушима.

Токио планира изпускането в Тихия океан на над 1,3 милиона тона вода от АЕЦ "Фукушима", която аварира вследствие на вълните цунами през март 2011 г., които опустошиха североизточните брегове на Япония.

Водата в атомната електроцентрала бе подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни субстанции. Тази вода обаче продължава да съдържа тритий, който не може да бъде премахнат с помощта на съществуващите технологии. Според експертите за здравето са вредни само дози тритий с изключително висока концентрация.

Японската риболовна индустрия обаче се опасява, че изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" ще се отрази неблагоприятно на имиджа на продуктите ѝ както в Япония, така и в чужбина.

Риболовът чрез дънно тралиране край Фукушима трябва да започне през септември и правителството иска да започне изпускането на водата от централата преди началото на риболовния сезон.

Правителството на южнокорейския президент Юн Сук-йол подкрепи плановете на Токио, определяйки ги като безопасни; въпреки това стотици южнокорейци протестираха в Сеул.