Италиански производители на оцет са ангажирани в битка за балсамовия оцет с конкурентите си от Словения, предаде ДПА.

Консорциум за защита на традиционния балсамов оцет от Модена, произхождащ от региона Емилия Романя в Северна Италия, се чувства застрашен от италианската източна съседка.

Словенското правителство кандидатства пред ЕС за "национален технически стандарт" за производството на балсамов оцет. Ако инициативата успее, това ще означава, че "всички винени оцети, примесени с гроздова шира" ще могат да се назовават "балсамов оцет", обяснява Федерико Дезимони, директор на консорциума.

Традиционният балсамов оцет от Модена се произвежда от гроздова шира. Традиционно той се приготвя от точно определени сортове грозде. Към гроздовата шира се добавя минимум 10-процентен винен оцет и известно количество отлежал най-малко десет години оцет.

Италианските производители настояват, че терминът балсамов оцет е твърде близък до тяхната запазена марка за регионален продукт "от Модена", което би могло да създаде объркване.

Спорът за оцета не е свързан само със съставки и име, а с бизнес на стойност милиарди долари, отбелязва италианският в. "Соле 24 оре".

В Словения в. "Дело" отрази гледната точка на министерството на земеделието, според която въпросът за оцета не е регулиран в ЕС, което означава, че всяка страна може да приеме своя собствена регулация.

Любляна изпрати проектоплан на ЕК в края на миналата година. Ако Брюксел излезе със становище, то ще бъде взето предвид, заяви тя.

Италианското правителство обаче казва, че ще направи всичко, за да защити балсамовия оцет от атаки.

Консорциумът производители вече е оспорвал употребата на термина "балсамов оцет" пред няколко германски съдилища и пред Европейския съд.