Иран планира да увеличи значително пенсиите, за да компенсира покачващите се цени и високата инфлация. Пенсиите ще нараснат с 38 на сто, съобщи сайтът "Ентекхаб", цитиран от ДПА и БТА.

Повишението на пенсиите ще влезе в сила в края на август според асоциацията за социално осигуряване. Понастоящем повечето пенсионери в страната получават еквивалента на неколкостотин долара, с което трудно преживяват в градските райони.

Хиляди страдащи от икономическата криза пенсионери протестираха през последните месеци, настоявайки за по-високи субсидии и подкрепа с оглед на ускоряващата се инфлация.

В момента Иран се намира в разгара на тежка икономическа криза, като цените на хранителните стоки рязко се повишиха, а стойността на местната валута се срина с над 50 на сто.

Въпреки това има предпазлива надежда, че възраждането на ядрената сделка от 2015 година може да доведе до сваляне на отмяна на санкциите срещу Иран, което ще сложи край на икономическата криза.

Съвместният всеобхватен план на действие, който имаше за цел да не позволи на Техеран да се сдобие с ядрени оръжия, влезе в сила за първи път през 2015 година.

През 2018 година, по време на на мандата на президента Доналд Тръмп, САЩ решиха едностранно да напуснат споразумението.

През последните месеци представители на САЩ, Иран и други страни се опитват да го възродят. евентуален успех на тези усилия ще доведе до отмяна на санкциите срещу Иран и възстановяване на ограниченията по ядрената програма на страната, подобни на сделката от 2015 година.