Индийската икономика е регистрирала впечатляващ растеж от 7,8 на сто през първото тримесечие на текущата финансова година (от април до юни), което се дължи на отличните резултати в секторите на селското стопанство и финансите. Това се посочва в официалните данни, публикувани днес и цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Индийският селскостопански сектор е регистрирал растеж от 3,5 на сто през трите месеца спрямо 2,4 на сто за същото тримесечие на миналата година, според данните на управляваната от правителството Национална статистическа служба.

Растежът във финансовия сектор, недвижимите имоти и професионалните услуги е бил 12,2 на сто спрямо 8,5 на сто през април-юни миналата година.

Увеличението в промишления сектор се е понижило до 4,7 на сто през първото тримесечие на текущата финансова година спрямо 6,1 на сто през предходната година, според данните. Финансовата година в Индия е от април до март.

Производството в минния сектор, електроенергията, газа, водоснабдяването и строителството се е забавило през тримесечието.

Световната банка обяви, че Индия е една от най-бързо развиващите се икономики в света и ще продължи в това направление. Банката обаче смята, че постоянните сътресения - нарастващите разходи по заемите, затегнатите финансови условия и инфлационният натиск ще се отразят върху икономическия растеж тази година.

Индийски медии съобщиха, че нестабилният дъждовен сезон, дължащ се на влиянието на метеорологичния феномен Ел Ниньо, довел до затопляне в Източния Тих океан, вероятно ще забави растежа през останалите три тримесечия на годината.

Ел Ниньо обикновено е съпроводен с по-горещо и по-сухо време и вероятно ще се развие между септември и ноември. Феноменът се свързва с екстремни явления - от горски пожари до тропически циклони и продължителни суши.

Реалният брутен вътрешен продукт вероятно ще се понижи до 6,3 на сто през текущата финансова година спрямо очаквани 6,9 на сто през миналата финансова година, съобщи Световната банка

Индийската федерална банка очаква годишният растеж на страната да възлезе на 6,5 на сто.