Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски ще посети Индия на 6-12 декември 2023 г., придружен от бизнес делегация от високопоставени представители от сектора на хранително-вкусовата промишленост на ЕС, във връзка с присъствието на Европейската комисия (ЕК) на международния панаир SIAL India с павилион на ЕС. Целта на това посещение е да улесни износа на европейски селскостопански храни и напитки за Индия и да разшири присъствието им на този пазар, съобщи БТА, като се позова на Европейската комисия.

Комисията кани представители на бизнеса от следните сектори да кандидатстват, за да се присъединят към делегацията:

  • свинско и птиче месо,
  • шоколад,
  • сладкарски и хлебни изделия,
  • млечни продукти,
  • вино, бира и спиртни напитки,
  • зехтин и растителни масла,
  • плодове и зеленчуци,
  • продукти с географски указания,
  • стоки като зърнени култури, маслодайни семена и храна за животни.

Комисарят би желал да включи в своята бизнес делегация европейски и национални организации на производители и компании от всички страни от ЕС със силен експортен потенциал, които за предпочитане не са участвали досега в подобни проекти на ЕС. Окончателният подбор на представителите на бизнеса ще се основава на продуктовия и географския баланс на делегацията. В този контекст ще се вземат предвид и представителността на кандидатите за даден сектор, способността им да извършват международен бизнес и достъп до предизвикателни пазари.

Посещението в Индия ще се съсредоточи върху предоставянето на пазарна информация в сектора на храните и напитките, бизнес дейности, както и посещения на обекти. Програмата на бизнес делегацията ще предостави на представителите на европейския агро-хранителен сектор отлична платформа за откриване на индийския пазар и за осъществяване на директни бизнес контакти както в Ню Делхи (главно на SIAL India), така и в Мумбай с срещи с професионалисти от цяла Индия.

От участниците се изисква сами да поемат разходите за полети и хотели. Всички бизнес събития в официалната програма, включително местния транспорт и транзита между Делхи и Мумбай, ще бъдат покрити от Европейската комисия.

Заинтересованите кандидати са поканени да се регистрират сега, крайният срок за кандидатстване е 15 юни 2023 г.

Практически въпроси могат да бъдат адресирани до Изпълнителната агенция за научни изследвания на имейл адрес [email protected]

Индия е много голям пазар с над 1,3 милиарда души и бързо развиваща се икономика. И все пак досега потенциалът ѝ като основна дестинация за износ на селскостопански храни от ЕС остава до голяма степен неизползван. Предизвикателствата за навлизане на този конкретен пазар варират от политики за внос на селскостопански храни до специфична бизнес култура и потребителски навици. В резултат на това ЕС има все по-отрицателен търговски баланс на хранително-вкусовата промишленост с Индия.

Европейският съюз участва в популяризирането на селскостопански храни и напитки от ЕС в Индия. Той съфинансира 11 текущи промоционални кампании, предложени от организации от различни държави от ЕС и насочени към страната.