Индексът за цените на ориза на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) се повиши с 2,8 на сто през юли спрямо юни до най-високото си ниво от почти 12 години. Цените в ключови страни износителки скочиха поради силното търсене и решението на Индия да ограничи износа, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ФАО.

Индексът за цените на ориза достигна средно 129,7 пункта през юли срещу 126,2 пункта за предходния месец, съобщи агенцията на ООН.

Нивото за юли е с почти 20 на сто по-високо от миналогодишните 108,4 пункта и е най-високият от септември 2011 г., се казва в съобщението.

Общият световен индекс на цените на храните на агенцията също се повиши през юли, отскачайки от двегодишното дъно, отбелязано по-рано, допълва БТА.

Индия, която е източник 40 на сто от световния износ на ориз, миналия месец нареди спиране на най-голямата категория в износа, за да овладее цените на вътрешния пазар, които се изкачиха до многогодишни върхове през последните седмици, тъй като нестабилното време застрашава производството.

Индия, Тайланд, Виетнам, Камбоджа и Пакистан са сред водещите износители на ориз. Китай, Филипините, Бенин, Сенегал, Нигерия и Малайзия са ключови вносители на основния продукт.