Над 90 000 работни места са били загубени или са заплашени от закриване в туристическия сектор във Великобритания заради влиянието на пандемията върху туризма, предупреди днес асоциацията на британските туроператори Ей би ти ей (Abta), цитирана от Франс прес.

Тази оценка включва съкращенията на работни места от началото на здравната криза в туристическия сектор и веригата за доставки, уточни асоциацията в комюнике, допълва БТА.

За туристическия сектор в по-тесния смисъл (тур оператори, турагенти и авиокомпании) от пандемията са засегнати 39 000 работни места или 18 процента от заетите в бранша.

Социалната ситуация е достигнала критична точка заради влиянието, което са оказали върху сектора различните мерки за спиране на разпространението на вируса, посочва Ей би ти ей.

Все по-малко британци пътуват в чужбина, най-вече заради карантината, наложена от британското правителство за пристигащите от Франция и Испания.

Работещите в сектора на туризма признават преимуществата на схемата за частична безработица, която ще приключи в края на октомври.

Асоциацията обаче призова за помощта на министъра на финансите Риши Сунак при изпълнението на конкретни мерки в подкрепа на компаниите и работните места като например карантина по региони, а не по страни и временна отмяна на таксата за самолетните билети.

Рестартирането на туристическия сектор не се случи, както се надявахме, и е тъжно да виждаме как компаниите продължават да са засегнати, а работни места се губят с обезпокоителен темп, изрази безпокойството си генералният директор на Ей би ти ей Марк Танзър.

Според него без мерки за подкрепа след пика на летния сезон ще бъдат загубени още десетки хиляди работни места.

Това проучване се публикува няколко дни, след като агенцията за студентски пътувания Ес Ти Ей травъл Ю Кей (STA Travel UK) спря работа, съобщавайки, че няма друг избор заради удара от пандемията. Тя има 50 офиса в страната и фалитът й заплашва 500 работни места.

В началото на август туристическата компания Хейс травъл (Hays Travel), която придоби агенциите на Томас Кук (Thomas Cook) в Обединеното кралство, обяви, че съкращава 878 работни места от общо 4500 души персонал.

Конкурентът ТУИ (TUI) съобщи няколко дни преди това, че затваря 166 офиса в Обединеното кралство и Ирландия или една трета от мрежата си по план за преструктуриране, който предвижда съкращаване на 8000 работни места в света, припомня АФП.