Компаниите, ръководени от афроамериканци, страдат повече от другите заради кризата в САЩ и срещат трудности да се възползват от финансовата помощ на правителството, която трябва да бъде пренасочена към най-засегнатите райони. Това сочи проучване на нюйоркската банка от системата на Федералния резерв, публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Тези компании, които са съсредоточени в най-засегнатите от пандемията райони, са посрещнали кризата с много по-малка финансова стабилност от фирми в други части на страната. Било им е по-трудно да се възползват от заеми, отпуснати от федералното правителство, тъй като връзките на шефовете им с банките не са толкова силни, според проучването.

Неравенствата на расова основа в отношенията с банките преди COVID-19 повдигат структурни въпроси за присъствието и функционирането на банките в етнически по-разнородните общности, коментира Клеър Крамър Милс от нюйоркската банка на Федералния резерв.

Тези въпроси имат все по-голямо значение, тъй като банките са призвани да управляват програми за подкрепа, каквито са тези заеми, добави тя.