Ю-сун Чунг, ръководителят на "Хюндай мотър" (Hyundai Motor), водещият автомобилостроител на Южна Корея, посети неотдавна Бразилия и обеща инвестиции от 1,1 млрд. долара в южноамериканската страна до 2032 г., предаде агенция Йонхап, цитирана от БТА.

При разговор с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва преди дни Ю-сун Чунг, който е изпълнителен председател на "Хюндай", е посочил, че бразилското подразделение на концерна и местните му партньори ще инвестират посочената сума в зелени и високи технологии до 2032 г.

Чунг е обяснил на бразилския държавен глава стратегията за електрификация на групата, която включва електрически и хибридни автомобили с цел постигане на нетна нула при въглеродните емисии. Той е подчертал, че водородната енергия е ключов инструмент за борбата с климатичните промени и важен ресурс, който допълва усилията за електрификация.

"Хюндай мотър" има завод в Пирасикаба, в бразилския щат Сао Пауло, от ноември 2012 г., който е единствената производствена база на концерна в региона на Централна и Южна Америка.