Германската прокуратура претърси помещения на южнокорейските автомобилни компании "Хюндай" (Hyundai) и "Киа" (Kia), както и на американския доставчик на автомобилни компоненти "БоргУорнър" (BorgWarner), съобщи ДПА. Претърсването е във връзка с подозрения за инсталирането на механизми за прикриване на отделените вредни емисии от дизеловите превозни средства, произведени от трите компании.

Около 180 служители на прокуратурата във Франкфурт претърсиха помещения в района около града. Бяха претърсени осем помещения в Германия и Люксембург, като акцията е координирана от Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроджъст).

Говорител на "Хюндай" каза, че компанията изцяло съдейства на германската прокуратура.

Разследването е фокусирано върху над 210 000 дизелови превозни средства, регистрирани до 2020 година. Според властите инсталирани компоненти по двигателя са изключвали или ограничавали механизмите за пречистване на отработените газове при нормални условия на шофиране, в резултат на което екологичните стандартите не са били спазвани.

Познатият още като "Дизелгейт" скандал с вредните емисии, отделяни от дизелови превозни средства в количества, които нормите не позволяват, за първи път избухна в САЩ през септември 2015 година. Тогава американската агенцията за опазване на околната среда (EPA) започна разследване срещу "Фолксваген" (Volkswagen), припомня ДПА.

Скоро след това и други компании бяха въвлечени в скандала, заради който бяха наложени огромни глоби на автомобилните концерни.