Хиляди холандски фермери излязоха днес с трактори по магистралите, предизвиквайки големи задръствания, информира Ройтерс.

Протестът е част от кампанията на фермерите, които твърдят, че се правят опити те да бъдат обвинени за замърсяването с азот.

Конвоите от трактори се отправиха рано сутринта към Утрехт. Планира се по-късно днес протестите да достигнат и Хага.

Фермерите обявяват ден на протести за трети път. Кампанията започна, след като през май съд постанови, че Холандия нарушава правилата на ЕС за емисиите.

Днешните задръствания са обхванали над 357 км пътища, най-вече около Утрехт. В града се намира правителствен институт за околната среда, който според фермерите е отговорен за разпространение на подвеждаща информация за азотните емисии.

Миналата година не се чуваше нищо за азотните емисии, а сега те са въпрос на живот и смърт, заяви представител на фермерите.

Животновъдството е голям източник на азотно замърсяване наред със строителството и транспорта. Фермерите заявяват, че полагат големи усилия да намалят емисиите си, а ролята им за осигуряване на храна за страната е недооценена. Макар да не са обявени конкретни мерки срещу фермерите, една от политическите партии предложи Холандия да намали броя на отглежданите животни, което предизвика бурно недоволство в селкскостопанския сектор