Следващият ход на Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъде понижаване на лихвените проценти от достигнатите рекордни върхове, но първо банката трябва да се "наслади на гледката" за известно време. Това е заявил управителят на "Банк дьо Франс" (Banque de France) Франсоа Вилерой дьо Гало пред френската телевизия "Бурсорама", предаде Ройтерс.

"Стоим на плато, където трябва да отделим време, за да се насладим на гледката, което означава да оценим ефектите от паричната политика", e казал Дьо Гало, визирайки евентуално задържане на лихвите на вече достигнатите нива за по-продължителен период.

ЕЦБ ще се ръководи само от икономическите данни, е добавил той.

Изказването на гуверньора на Френската централна банка идва ден, след като ЕЦБ запази основните си лихви без промяна и отхвърли очакванията за скорошно намаление на ставките.

ЕЦБ възнамеряваше да изпрати послание за "увереност и търпение" на финансовите пазари, но неотдавнашните повишения на лихвите проникват в реалната икономика малко по-бързо, отколкото това се случваше първоначално, е обяснил Дьо Гало.

Според него "нашата прогноза е (ниво на инфлация от) 2,1 на сто (в еврозоната) до 2025 г. и това ще важи и за Франция".