С инфлация, която доближава целевото ниво от 2 на сто, членовете на Управлението за федерален резерв (УФР, Фед) на САЩ са изправени пред очаквания, че отново ще задържат основните лихви на достигнатото равнище - между 5,25 и 5,50 на сто, и след днешното си заседание по паричната политика. Ако лихвите бъдат оставени без промяна днес, то това би била трета поредна среща на УФР, на която институцията запазва лихвените нива, информира Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Някои анализатори смятат, че УФР ще пристъпи към намаляване на лихвите през първите месеци на идната година. Подобен ход като цяло би намалил разходите по заеми в САЩ, правейки по-достъпни ипотеките, бизнес заемите и автомобилите на изплащане. Пазарът на акции също може да поеме нагоре, въпреки че това вече се случи до голяма степен заради очакванията за предстоящи съкращения на ставките, което потенциално ограничава всяко по-нататъшно поскъпване. Според други институцията ще изчака още известно време преди да предприеме лихвени намаления.

Президентът на УФР Джером Пауъл наскоро омаловажи идеята, че моментът за намаления на лихвите наближава. Пауъл все още не е сигнализирал, че УФР окончателно е приключило с повишенията. В скорошно свое изказване той предупреди, че "би било преждевременно да се заключи с увереност", че УФР е повишил референтната си лихва достатъчно високо, за да изкорени напълно инфлацията.

Вчера най-новите правителствени данни разкриха нов лек спад на инфлацията в САЩ през ноември - до 3,1 на сто. Основната инфлация, изключваща сезонно променливите цени на хранителни и енергийни продукти, се е повишила с 0,3 на сто през ноември на месечна база, както и с 4 на сто на годишна основа. Като цяло данните се припокриват с предварителните оценки на анализаторите.

Декемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ ще приключи в сряда, решенията на Банката на Англия и на Европейската централна банка ще бъдат обявени в четвъртък. Анализаторите и участниците на пазара като цяло очакват, че и трите централни банки ще запазят непроменена предишната си позиция по паричната политика и няма да променят основните лихви, отбеляза 3eNews.