"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) реши да остави без промяна водещата си лихва, на ниво от 5,25 на сто. Централната банка на Великобритания отправи сигнал към пазарите, че е малко вероятно основният й лихвен процент да бъде намален скоро, предаде Би Би Си.

"Банк ъв Ингланд" оставя за трети пореден път без промяна водещата лихва на равнище от 5,25 на сто, най-високото за последните 15 години. Това решение е в съответствие с позицията на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

"Изминахме дълъг път през тази година и последователните увеличения на лихвените проценти помогнаха за намаляване на инфлацията от над 10% през януари до 4,6% през октомври", каза управителят на Bank of England Андрю Бейли, цитиран от Би Би Си.

"Но ще трябва да извървим още път".

Британската централна банка повиши водещата лихва 14 пъти от декември 2021 г., за да ограничи нарастването на инфлацията, стимулирана от поскъпването на енергийните и на хранителните продукти.

Централната банка до голяма степен пренебрегва данните, които сочат, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се е понижил с 0,3 на сто през октомври в условията на забавяне на ръста на заплатите в страната. На този фон позицията на "Банк ъв Ингланд", която предполага постепенно намаляване на основния лихвен процент до ниво от 4,25 на сто в рамките на три години, е в рязко противоречие с последните пазарни очаквания, според които лихвеният процент ще се понижи до това ниво преди края на 2024 г., посочва Ройтерс, на която се позова БТА.

В протокола от заседанието на комитета за определяне на лихвените проценти на банката се казва, че лихвените проценти ще трябва да останат по-високи "достатъчно дълго", за да върнат инфлацията до 2%.

Въпреки че основната инфлация (в която не се включва ръста на енергийните цени) е спаднал навсякъде - и в ЕС и в САЩ, в Обединеното кралство спадът й е по-малък, отбелязва Комитетът по паричната политика на централната банка.

Деветчленният комитет гласува с 6 на 3 за задържане на лихвите. За разлика от Федералния резерв на САЩ, където основните лихви останаха също без промяна, но след единодушно гласуване на 12-членния му комитет