Щатският долар отслабва спрямо еврото, британския паунд, японската йена и други основни валути по време на сутрешната търговия в Западна Европа. Търговците на валута са в очакване на последните срещи на водещите световни централни банки за годината, които ще се проведат тази седмица. 

Декемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) ще приключи в сряда, решенията на Банката на Англия и на Европейската централна банка ще бъдат обявени в четвъртък. Анализаторите и участниците на пазара като цяло очакват, че и трите централни банки ще запазят непроменена предишната си позиция по паричната политика и няма да променят основните лихви.

Инвеститорите също така очакват данните за ноемврийската инфлация в САЩ, които ще бъдат публикувани след 15:30 българско време днес. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, като цяло очакват потребителските цени в САЩ да се повишат с 3.1% миналия месец, след като се повишиха с 3.2% през октомври или да забавят малко нарастването си.

Индексът ICE Dollar, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски лири стерлинги и шведска крона), е надолу с 0.17%, докато по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, спада повече, с 0.19%.

Еврото се повиши с 0.15% спрямо долара до 1.0781 долара спрямо 1.0765 долара при затварянето на предишната сесия. Европейската централна банка определи в понеделник следобед референтен курс на еврото от 1.0757 долара.

Обменният курс на британския паунд към долара се повиши с 0.18% до 1.2578 долара спрямо 1.2555 долара в края на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите усвоиха множество икономически данни, очаквайки с нетърпение предстоящата среща на BoE, насрочена за четвъртък. Последният доклад за работните места в Обединеното кралство разкри, че общият ръст на британските заплати се е забавил повече от очакваното до 7.2% през третото тримесечие, значително под пазарните очаквания от 7.7%.

Относно паричната политика се очаква централната банка на Обединеното кралство да поддържа лихвените проценти стабилни на 15-годишен връх по време на последното си заседание за 2023 г. Търговците с повишено внимание очакват прогнозите на членовете на борда на BoE по отношение на растежа и инфлацията, търсейки сигнали за потенциалния момент за първото намаление на лихвите. Пазарните прогнози предполагат, че първото очаквано намаление на BoE може да се случи през юни, което се различава от прогнозите от март за ЕЦБ и от май за Федералния резерв.

Стойността на долара спрямо японската йена спадна с 0.51% до 145.42 йени от 146.16 йени през предходната сесия. Въпреки това японската валута остава далеч от 4-месечния връх от иналата седмица, когато скочи с 3.5% до около 141.7 йени за долар, след като управителят на Японската централна банка Казуо Уеда сигнализира, че централната банка може да се откаже от политиката си на отрицателни лихвени проценти по-рано от очакваното.

Стоковите валути обикновено поскъпват спрямо обезценяващия се щатски долар. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.31% до 0.6585 щатски долара за един "австралиец" и с 0.37% до 0.6143 американски долара за едно "киви".

Канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, също се повишиха. Канадският долар нарасна по-слабо, с 0.05% до 1.3570 канадски долара за един американски, докато норвежката крона скочи с 0.30% до 10.9167 крони за един щатски долара. Преди старта на търговията на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) американският лек суров петрол (WTI) се повиши с 0.36% до 71.58 долара за барел. На стоковата борса в Лондон (ICE Futures) фючърсите на най-много търгувания в Европа сорт Brent поскъпна с 0.30% до 76.26 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:15 часа българско време, източници Ройтерс и Trading Economics.