Европейската централна банка (ЕЦБ) почти сигурно ще запази на днешното си заседание основната лихва на рекордно високото й равнище, a същевременно по-бързият от очакваното спад на инфлацията подхранва спекулациите, че институцията, базирана във Франкфурт може скоро да реши да започне да смекчава натиска, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

След изненадващото понижение на инфлацията през ноември в еврозоната до 2,4 на сто на годишна основа, което се доближава до целта от 2 на сто, заложена от ЕЦБ, промяната в тона на банката стана осезаема. Тя се наблюдава дори сред пламенните привърженици на цикъла на затягане на паричната политика, който е към края си и е най-агресивният от създаването на институцията.

"Когато фактите се променят и аз си променям мнението", заяви германката и член на управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел, цитирайки известната фраза на икономиста Джон Мейнард Кейнс.

Това е непряк начин да се изключат в краткосрочен план нови повишения на лихвите, макар и доскоро отговорните лица за паричната политика в еврозоната да твърдяха, че цикълът на повишение на лихвите може би не е приключил.

На днешното си последно за годината заседание ЕЦБ "няма да има друг избор, освен да признае, че заложената цел за инфлацията може да бъде постигната по-рано от очакваното", заяви Андрю Кънингъм, анализатор в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

"Предизвикателството при обявяването на днешното решение е да е ясно как могат да бъдат запазени всички опции, без това да изглежда твърде отстъпчиво, но и без твърде голямо отдалечаване от реалността", допълва Карстен Бжески, икономист в Ай Ен Джи (ING).

Според Фабио Балбони, икономист в Ейч Ес Би Си (HSBC), президентката на ЕЦБ Кристин Лагард "ще подкрепи съобщението, според което е твърде рано, за да се говори за понижение на лихвите".

Днес своето решение относно лихвите ще обяви и централната банка на Великобритания (Банк ъв Ингланд, Bank of England), като според анализаторите се очаква институцията да запази нивото на лихвите непроменено, пише Си Ен Би Си.