Глобалната икономика е напът да отчете по-значително свиване в сравнение с прогнозираното през април от Международният валутен фонд (МВФ). За това предупреди днес главният икономист на организацията Гита Гопинат, цитирана от Си Ен Би Си и БТА.

Когато европейските страни бяха в първите седмици на карантината, МВФ обяви, че световната икономика ще понесе най-лошата финансова криза след Голямата депресия от 30-те години на миналия век. Тогава институцията прогнозира свиване с 3 процента през 2020 година.

Сега, макар някои икономики да започват да се отварят, Фондът предупреди, че спадът ще бъде още по-лош.

"За първи път от Голямата депресия и развитите, и нововъзникващите пазарни икономики ще бъдат в рецесия през 2020 година. Предстоящата юнска актуализация на Световната икономическа прогноза вероятно ще покаже отрицателни темпове на растеж, които са още по-лоши от предишната оценка", посочва Гопинат в публикация в блог.

Освен това според МВФ сегашната криза, наричана "Голямото блокиране" (Great Lockdown), е "различна от всичко, което светът е виждал досега".

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева призова в понеделник страните да не се връщат преждевременно към драстични икономии и да продължат да вливат пари в икономиките си, за да се борят с кризата, предизвикана от пандемията.