Разширяването на санкции на САЩ срещу "Северен поток- 2" засилват вероятността осъществяването на проекта да бъде замразено или пък въобще да не бъде завършен. Това се посочва в отчета на германската компания Унипер (Uniper), един от финансовите партньори на Газпром по проекта, информират ТАСС и БТА.

Тъй като САЩ засилват санкциите си срещу проекта "Северен поток-2" вероятността от замразяване или даже прекратяване на строителството на тръбопровода нараства, се посочва в документа.

Унипер активно следи ситуация и предприема всички необходими мерки за спазване на действащите правила.

"Северен поток-2" работи върху смекчаване на последиците от спирането в момента на работата по поставянето на тръбите и върху довеждането до край на проекта.

Ако проектът в крайна сметка не бъде завършен, вероятно на Унипер ще се наложи да отпише кредит, предоставен на компанията Норд Стрийм 2 (Nord Stream 2) и да изгуби очакван приход, се посочва в отчета.

"Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и по проект минава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

На 4 юни републиканците внесоха за разглеждане в Сената на Конгреса на САЩ законопроект за разширяване на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2".

По-късно от германската компания Унипер (Uniper) промениха тезата си и обявиха, че не очакват да се сбъдне най-лошият сценарий за пълното му прекратяване. Това каза на пресконференция с инвеститори главният изпълнителен директор на Унипер Андреас Ширенбек, цитиран от ТАСС.

"Вярваме, че проектът ще бъде завършен, ние винаги вярваме в най-доброто ... Но най-лошият сценарий предполага, че проектът никога няма да бъда приключен и разбира се тогава възниква въпросът дали ще можем да си върнем парите, или не. И това трябва да се обмисли, но към момента не очакваме този сценарий", допълни Ширенбек.

Той припомни, че Унипер е само финансов инвеститор и напълно е изпълнил текущите си финансови задължения през март гази година. "Тези пари са достатъчни за приключването на строителството на газопровода от наша гледна точка", допълни Ширенбек, цитиран от ТАСС.