Камарата на представителите на Конгреса на САЩ вчера единодушно одобри внасяне на поправки за затягане на санкциите срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" в проекта за бюджета за отбраната на САЩ за следващата финансова година, започваща от 1 октомври тази година, предаде ТАСС.

Инициативата цели да втвърди вече действащите санкции по отношение на руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбраната за текущата финансова година, който задължава администрацията да въведе санкции по отношение на дадените проекти.

В гласуваните от Камарата поправки става дума за въвеждане на рестрикции срещу чужди лица, които в значителна степен способстват за продажбата, арендата и предоставянето на морски съдове за полагане на тръбите, предназначени за строителството на двата газопровода.

Миналата седмица дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел заяви, че съюзът твърдо застава срещу едностранните санкции и заплахи за налагането им от страна на САЩ, които засяга интересите на европейски компании, в това число и по отношение на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", доколкото подобни мерки са в разрез с международното право.

Самият проект за бюджет за отбраната на САЩ трябва да бъде утвърден в Камарата на представителите и в Сената на Конгреса. След като двете камари на Конгреса одобрят свои версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия за съгласуване на детайлите в двата проекта. После пак ще се гласува в двете камари и след това текстът отива да подпис при държавния глава. Обикновено този процес продължава до есента и дори до началото на зимата, припомня ТАСС.

Загуба на работни места в Европа

Разширяването на санкциите на САЩ срещу строителството на газопровода "Северен поток-2" пряко ще засегне бизнеса на над 120 европейски компании и застрашава работни места в Европа. Това заяви днес операторът на проекта, компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), цитирана от ТАСС.

Проектът "Северен поток - 2" предвижда да бъдат изградени две тръби от газопровод с обща мощност 55 милиарда куб. м. на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Към момента той е изграден на 93 процента. Спирането на изпълнението на проекта бе причинено от санкциите на САЩ срещу швейцарската компания Олсийз (Allseas), чиито кораби полагаха тръбите в Балтийско море.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.