Германски екоактивисти от организацията Де У Ха (Deutsche Umwelthilfe - DUH) оспориха днес пред върховния административен съд на провинция на провинция Мекленбург - Предна Померания издаването на разрешително за пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", предадоха ДПА и ТАСС.

Организацията се надява да постигне промяна в решението за допускане на проекта, твърдейки че сега разрешително не би било издадено заради опасения от изтичане на метан от морското дъно.

Екозащитниците настояват миннодобивната служба на Щралзунд, която е компетентна за издаването на разрешителното, да вземе предвид нови научни данни за метановите емисии при добив, транспорт и обработка на природен газ.

Говорител на съда в северния германския град Грайфсвалд, където съоръжението трябва да излезе на брега, потвърди, че пред магистратите е заведено такова дело срещу решението на миннодобивната служба.

"Северен поток 2" вече е почти завършен въпреки съпротивата на САЩ и някои източноевропейски страни и скоро трябва да започне да пренася газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.