Европейският съюз трябва да се въздържа от по-нататъшното отпускане на субсидии, финансирани с дългове, в отговор на американския "Закон за намаляване на инфлацията" (IRA). Това е експертното становище на Германския икономически институт "Ифо" (Ifo), изразено в призив до министерството на финансите на Федералната република, се казва в писмо на изследователския център до медиите, предаде БТА.

"Законът за намаляване на инфлацията" предвижда предоставяне на данъчни кредити на потребители, които са закупили електрически превозни средства с батерии, произведени в Северна Америка, както и на други екологични продукти. Евросъюзът се опасява, че това ще превърне САЩ в световен лидер на пазара на електрически превозни средства, което ще стане за сметка на производителите от ЕС.

"Евросъюзът не бива да се впуска в надпревара за отпускането на субсидии, за да стимулира изграждането на заводи за производство на соларни панели или клетки за батерии, при които се използват общоизвестни технологии. Подобен ход е саморазрушителен", подчертава президентът на "Ифо" Клеменс Фуест.

"ЕС трябва да се съсредоточи върху предоставянето на финансиране, на конкурентна основа, за научни изследвания, развойна дейност, иновации и за развитие на инфраструктурата", смята експертът към института в Мюнхен Никлас Потрафке.

Въпреки това би било препоръчително ЕС да се противопостави на елементите на протекционизъм, залегнали в американския "Закон за намаляване на инфлацията", отбелязва Потрафке. Той приветства факта, че ЕС и САЩ преговарят по въпроса.