Седем страни членки на ЕС са изпратили общо писмо до еврокомисаря Валдис Домбровскис с идеята да се противопоставят на евентуалната надпревара за субсидии със САЩ, пише сп. "Шпигел", цитирано от Ройтерс и БТА.

Финансовите министри на Естония, Финландия, Австрия, Ирландия, Чехия, Дания и Словакия са посочили, че твърде широката финансова подкрепа за компаниите, която не е оправдана от "явни пазарни проблеми" може да доведе до опасна "надпревара за субсидии".

ЕС обяви през декември, че ще пригоди правилата си за държавна помощ, за да опита да предотврати пренасочването на компании към САЩ, привлечени от предлаганите субсидии по силата на влезлия от началото на януари в сила Закон за намаляване на инфлацията.

В американския закон са предвидени субсидии за 369 милиарда долара за компании, които произвеждат в САЩ електрически автомобили, батерии, вятърни турбини или водород.

И позицията на Европейската комисия е, че е необходимо допълнително финансиране, за да се изравнят възможностите на по-бедните и по-богатите страни в ЕС в стремежа им да подкрепят своите "зелени" индустрии на фона на конкуренцията от страна на Китай и САЩ.

Изборените по-горе страни, а и Германия, Нидерландия и Белгия, въпреки че не са подписали писмото, също не са съгласни с евентуалното поемане на нов общ дълг, за да се генерира необходимото финансиране.

Както се вижда, в ЕС обаче няма единно мнение по въпроса дали и ако да - за колко време, да се позволят данъчни облекчения (субсидии, изключения от правилата за държавна помощ). Предупрежденията на скептиците са главно за това, че се създава риск за свободната конкуренция в общността, тъй като непропорционално се подпомагат богати страни да наливат пари в собствените си компании. Ще бъде много по-лесно за страните с "дълбоки джобове" като Германия да раздават фискални стимули за зелен преход, отколкото за техните фискално затруднени партньори от Южна Европа. За това писа "Файненшъл таймс" в коментар за готвения от ЕК проектозакон, с който се предлага допълнително разхлабване на правилата за подкрепа на инвестициите в нови производствени съоръжения в зелени сектори, включително чрез създаване на данъчни облекчения. Част от 800-те милиарда евро в европейския фонд за възстановяване "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU) също може да бъде пренасочена към данъчни кредити.

Междувременно обаче премиерът на Нидерландия Марк Рюте подчерта, че би имало смисъл ЕС да разхлаби правилата за отпускане на държавни помощи за определени индустрии, като зелените технологии. При това ЕС трябва да го направи по начини, които подкрепят вътрешния пазар.

Това Рюте каза след среща с гостуващия му президент на Франция Еманюел Макрон, от която среща стана ясно, че двете страни са на една позиция, когато става дума за начините, чрез които ЕС да действа в случай на неволни последствия от Закона за намаляване на инфлацията, влязъл в сила в САЩ, предаде Ройтерс. 

"Ние се съгласихме първо да проучим внимателно какви средства вече са на разположение в ЕС", заяви Марк Рюте. 

"И ние трябва да видим какво може да направи ЕС, за да се увери, че ще бъде третиран от САЩ по начина, по който те третират Мексико и Канада, за да се справи ЕС с неволните последици от страна на САЩ", допълни нидерландският министър-председател.