Пенсиите в Германия ще нараснат с 4,57 на сто на 1 юли, обяви днес в Берлин министерството на труда и социалната политика, цитирано от ДПА и БТА. Корекцията на пенсиите се базира на последните данни от Федералната статистическа служба и Германското пенсионно осигуряване. По този начин пенсия от 1000 евро ще нарасне с 45,70 евро.

Това е третата поредна година, в която корекцията на пенсията е надхвърлила 4 на сто, обяви министерството. Министърът на труда Хубертус Хайл говори за "добри новини" за пенсионерите.

"Силният трудов пазар и редицата добри споразумения направи това възможно", каза Хайл. "Корекцията на пенсиите е доста над равнището на инфлацията", коментира той.

За първи път пенсиите са нараснали еднакво в бившите източногермански и западногермански провинции. Стойността на пенсиите в Източна Германия вече се изравни със западногерманските миналата година заради по-големия растеж на заплатите.

Тридесет и четири години след обединението на Германия изравняването на стандарта в Западна и Източна Германия е крайъгълен камък за страната, каза министърът. "Трудът има същата стойност и на изток, и на запад по отношение на пенсиите".

С пенсионния пакет правителството стабилизира законоустановената пенсия в дългосрочен план, като междувременно смекчава тежестта върху бъдещите вносители с капитал за поколенията.