Технологичният концерн SAP ще съкрати 8000 свои служители по света. В Bosch също предвиждат да намалят работните места с поне 1200 през следващите две години. Съкращения планират и в автомобилния концерн Volkswagen, както и във фармацевтичния гигант Bayer, съобщава германската обществена медия ARD и уточнява, че по сходен начин стоят нещата и в строителството и банковия сектор.

Старите бизнесмодели вече не функционират

"Външните рамкови условия се променят" - така звучат в повечето случаи аргументите за съкращенията. И наистина: предприятия и дори цели браншове трябва да реагират на тези промени, ако искат да останат конкурентоспособни. Политици и инвеститори настояват икономиката да бъде съобразена с опазването на климата, отражение дава и напредващата дигитализация, която не само променя вида и начина на производството, но и налага преструктуриране в организационен план. Поради това на проверка се подлагат цели сектори - дали си заслужава да бъдат запазени, дали дялове от фирмите да бъдат продадени или пък да се търси тясно сътрудничество с други фирми, за да се улесни разработката на иновации.

Всичко това дава отражение върху наличните работни места и върху очакванията към способностите на служителите. "Трудовият свят става по-бърз и комплексен", казва пред германската медия Юта Румп от Института по заетостта в Лудвигсхафен. "Промените се превръщат в нормално състояние и трябва да им бъде намерен отговор." Проблемът обаче е, че няма един универсален отговор за преодоляване на многобройните предизвикателства.

Енцо Вебер от Института по трудовия пазар се опитва да внесе успокоение. "Миналата година уволненията наистина бяха повече, но ако се направи сравнение в дългосрочен план, квотата остава толкова ниска, колкото не е била никога", казва икономистът пред ARD.

Търсят се друг вид умения

Особеното в сегашната ситуация е, че много от новите процеси текат паралелно и се обуславят взаимно. Така например във фирма, специализирана в двигателите с вътрешно горене, вече няма нужда от висококвалифицирани кадри в тази сфера, но пък спешно се търсят работници и служители, които могат да произвеждат електромобили. А добре подготвени специалисти отсега не достигат.

Положението ще се изостри още повече, когато в следващите години се пенсионира поколението на т.нар. "бейбибумъри". "Чисто математически по демографски причини до 2035 година ще имаме 7 милиона работници по-малко", изчислява Енцо Вебер.

Ситуацията се усложнява още повече поради следния факт: изискванията на фирмите към новите им служители и квалификацията на търсещите работа често не съвпадат. Дори хора с висока квалификация не намират работа безпроблемно.

"Време на необичайно големи шансове"

За да предложат нови перспективи на служителите, големи германски концерни са създали т.нар. "Алианс на шансовете". Целта е чрез преквалификация да се даде нова възможност на хора, които вече не са нужни в определен бранш.

"Живеем във време на необичайно големи шансове", смята икономистът Енцо Вебер. Той е убеден, че покрай възобновяемите енергии, водородната технология, дигитализацията и изкуствения интелект ще възникнат съвсем нови бизнесмодели. "За целта ще има нужда от хора, които са с висока техническа квалификация", казва експертът.

Материалът е публикуван в DW