Годишният процент на инфлация в най-голямата икономика в Европа спадна до 6,1% спрямо 7,2% през април, съобщи федералната статистическа служба Destatis (Дестатис). Анализатори очакваха инфлация от 6,4% през май, съобщи DW.

Според Destatis нарастването на цените на потребителско ниво се забавя за трети пореден месец.

DW припомня, че по-ниска инфлация за последе нпът в Германия е отчетена през март 2022 г. - 5,9%. В същото време показателят достига своя връх в края на миналата година - около 10%, като се движеше над 8% от август 2022 г. до март тази година.

Правителствените мерки за подпомагане също помогнаха за намаляване на цените на енергията от върховите им стойности през последните месеци, като стремежът е да се смекчи удара върху домакинствата и бизнеса. Цената на хранителните стоки обаче продължават да нарастват по-бързо от средното през месец май в сравнение с предходната година, отбеляза Destatis.

Според федералната статистическа служба, едно от възможните обяснения за намалената инфлация в сектора на услугите е въвеждането на нова месечна карта за железопътен транспорт на фиксирана цена - 49 евро, което доведе до спестяване на средства от пътувания.

В същото време ЕЦБ предупреди за уязвимост в еврозоната. По-високите лихвени проценти - основен инструмент за борба с високата инфлацията, "тестват устойчивостта" на домакинствата и бизнеса в еврозоната, докато кредитните условия се затягат. Това се казва в доклад на Европейската централна банка, публикуван в сряда, за което пише DW.

"Затягаме паричната политика, за да намалим високата инфлация, но това може да разкрие уязвимостите във финансовата система", каза вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

ЕЦБ повиши референтните си лихвени проценти с 3,75 процентни пункта от миналия юли в опит да ограничи бързо нарастващите потребителски цени в клуба на 20-те държави. Това следва почти 15 години на безпрецедентни нива на или близо до 0% след финансовата криза.

Идеята зад повишаването на лихвата за справяне с инфлацията е да се обезсърчат вземането на заеми и харченето, като ги направи по-скъпи. Но свързаният риск е, че ако това е твърде ефективно, може да задуши растежа и икономическата активност.

ЕЦБ повиши референтните си лихвени проценти с 3,75 процентни пункта от миналия юли досега в опит да ограничи бързо нарастващите потребителски цени в еврозоната - след 15 години на безпрецедентни нива от 0% или близо до нулата.

Намерението, прилагайки такъв инструмент, е да се охлади интереса към кредити и правене на разходи, като ги оскъпи. Но пък това води със себе си риска от задушаване на растежа и икономическата активност.