Броят на корпоративните фалити в Германия се е понижил през миналата година до най-ниското си равнище от 1999 година. Това сочат обявените днес данни на Федералната статистическа служба.

Германските окръжни съдилища са отчели 15 841 корпоративни фалита, което е с 15,5 процента по-малко, отколкото през предходната година, информира ДПА.

Тези данни обаче не отразяват икономическите проблеми, с които много компании се сблъскват, тъй като задължението за подаване на молба за несъстоятелност бе отменено по време на кризата. То бе възстановено през октомври, но тъй като времето, необходимо за приключване на законовата процедура е твърде продължително, то това едва ли е оказало значително въздействие върху данните за цялата година, коментираха експерти.

За и без това вече задлъжнелите компании изискването за подаване на молба за несъстоятелност бе отменено до края на декември, припомня ДПА.

Данните, отчитащи сезонните фактори, показват, че безработицата в Германия леко се е понижила, предаде Асошиейтед прес.

Скъпоструващата програма в подкрепа на заетостта удържа равнището на безработица на фона на продължаващите ограничения, въведени в борбата срещу Ковид-19.

Безработицата в страната е спаднала до 6,2 на сто спрямо 6,3 на сто през февруари. Близо 2,83 милиона германци са били регистрирани в бюрата като безработни от население от 83 милиона. Това е със 77 000 по-малко в сравнение с предходния месец и с 492 000 повече, отколкото година по-рано.

Ресторантите, баровете, спортните зали и увеселителните заведения са затворени от 2 ноември, а на хотелите им е разрешено да настаняват само пътуващи по бизнес. Фризьорските салони и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, получиха разрешение да отворят отново през март, но със задължителни ограничения заради новия коронавирус, припомня АП.