Франция иска ЕС да приеме възможно най-бързо механизъм за облагане с въглероден данък на границите му, за да се санкционира вносът на продукти с високо съдържание на въглеродни съединения. Това каза днес министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Във видео съобщение, излъчено при откриването на конференция за екологичния преход в министерството, той посочи, че всичко, което правим за намаляване на въглеродния отпечатък няма смисъл, освен ако не въведем механизъм за облага на вноса на стоки с въглеродно съдържание.

Според френския министър механизмът за въглеродно включване трябва да бъде приет възможно най-бързо, за да се възстанови балансът и да има справедливост при това намаляване на въглеродните емисии

Въвеждането на въглероден данък на границите е част от Зеления пакт на новата ЕК.

Целта на този данък е да защити усилията на европейските компании за намаляване на емисиите на фона на все по-ограничителните норми за опазване на околната среда. Бизнесът в Европа е изправен пред конкуренти, най-вече азиатски, които могат да продават по-евтини продукти и не подлежат на същите ограничения, отбелязва АФП.