Годишната инфлация в ЕС през януари се е ускорила до 5,6 на сто спрямо 5,3 на сто през декември 2021 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат на сайта си. В еврозоната показателят е достигнал 5,1 на сто спрямо декемврийското равнище от 5 на сто.

Европейската статистическа служба не е регистрирала никога досега такива данни от началото на тези статистики през януари 1997 г. за 19-те страни от валутния съюз.

Година по-рано инфлацията бе 1,2 на сто в ЕС и 0,9 на сто в еврозоната.

За България Евростат прогнозира, че инфлацията ще достигне 7,7 на сто през януари след равнището от 6,6 на сто през декември. През първия месец на миналата година инфлацията в страната ни бе на отрицателното ниво от минус 0,3 на сто.

Сред страните членки на ЕС най-нисък темп на годишната инфлация се отчита във Франция (3,3 на сто), Португалия (3,4 на сто) и Швеция (3,9 на сто). Най-висока годишната инфлация през януари е била в Литва (12,3 на сто), Естония (11 на сто) и Чехия (8,8 на сто). Спрямо декември миналата година инфлацията, отчетено на годишна основа, се е понижила в осем страни членки, а е нараснала в деветнайсет.

Снимка: Графика Евростат, БТА

Очаква се рекордната инфлация в еврозоната да засили натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ), която се събира утре на заседание по паричната политика, отбелязва АФП.

Експертите очакват институцията да задържи основните си лихви на сегашното им исторически ниско равнище и да се въздържи да обявява евентуално предстоящо покачване на ставките.

Според ЕЦБ инфлацията остава преходен феномен и се очаква да спадне през 2023 г., след пик през 2022 г.

Скокът на показателя, наблюдаван от месеци, се дължи най-вече на изключително силното покачване на цените на енергията, по-специално на газа и електричеството. През януари цените на енергията са нараснали с 28,6 на сто в еврозоната (спрямо +25,9 процента през декември).

Следват храните, алкохолът и тютюневите изделия (+3,6 на сто след 3,2 на сто през декември), услугите (+2,4 на сто, колкото и през декември).

Инфлацията при промишлените стоки, извън енергията обаче е забавила темп (+2,3 на сто спрямо 2,9 на сто през декември).