Европейската централна банка (ЕЦБ) се събира днес за заседание по паричната политика под натиска на все така висока инфлация, за която има опасност да скочи още повече, ако руско-украинският конфликт се превърне във война през идните дни или седмици, предаде Франс прес.

Основната мисия на институцията е да контролира цените в еврозоната, които са нараснали с 5 процента миналата година, тласкани от поскъпването на енергията и ефекта от недостига на стоки и суровини. Това е два пъти повече от целевите 2 процента в средносрочен план, заложени от ЕЦБ.

Ръководителите на паричната институция на еврозоната се събират във Франкфурт седмица, след като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ направи необратим избор, като обяви предстоящо повишение на водещите лихви.

На този етап обаче според повечето експерти "пазителите на еврото" би трябвало да запазят статуквото.

Икономистите очакват днес лихвите да бъдат оставени на минималното им равнище и са на мнение, че ръководството на ЕЦБ ще се въздържи да открива още отсега път за тяхното повишаване, което би могло да забави икономическата дейност и следователно - темпа на покачване на цените.

Основното предизвикателство за ЕЦБ ще бъде комуникационно. Тя не бива да позволява да проличи евентуално преминаване от търпение към паника, отбелязва Карстен Бжески, главен икономист на банка Ай Ен Джи (ING).

Институцията ще трябва едновременно с това да заяви отново по-твърдата си позиция по отношение на инфлацията, като едновременно държи на разстояние всякакви предположения за предсрочно увеличаване на лихвите, допълни той.

ЕЦБ не иска да повтори историческата си грешка от 2011 година. Тогава тя повиши лихвите на фона на скок на цените на енергията, засилвайки по този начин дълговата криза на държавите от еврозоната.

Инфлацията в еврозоната е предизвикана в много голяма степен от липсата на предлагане, а не от прекомерно търсене или заради прегряла икономика, обясни Елга Бартш, главен икономист в "БлекРок" (BlackRock).

С други думи, евентуално затягане на паричната политика няма да помогне особено за изпращането на контейнерите от Азия към Европа или да се намалят цените на енергията, отбелязва Карстен Бжески.

При все това рисковете от скок на цените са реални за ЕЦБ.

В случай на нахлуване на руски войски в Украйна цените на енергията отново ще започната луда надпревара нагоре.

Русия е основен доставчик на газ за Европейския съюз. Част от доставките преминават през Украйна, а новият руско-германски газопровод "Северен поток-2" никога няма да влезе в експлоатация, ако избухне въоръжен конфликт.

Същевременно във всички европейски страни се надига недоволство от спада на покупателната способност.

Това само може да допринесе за инфлацията, ако исканията за повишаване на заплатите се засилят и увеличаването на възнагражденията отново стане основен фактор, влияещ на инфлацията, изтъква Едгар Уолк, икономист от "Мецлер асет мениджмънт" (Metzler Asset Management).

В Германия някои медии критикуват ЕЦБ и нейната президентка Кристин Лагард, наричана с прякора "Мадам Инфлация", защото според тях действията на институцията водят до обедняване на вложителите и пенсионерите.

В Италия опасенията са различни: страната се бои от съществено увеличаване на лихвите, което веднага ще се отрази на спреда между германските облигации и тези на италианското министерство на финансите. Това би засилило натиска върху силно задлъжнялата страна, предупреждава в. "Соле вентикуатро оре" (Il Sole 24 Ore).