Виждаме, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента, след като присъства на заседанието по приемането на проектобюджета за 2022 година.

По думите му няма да има двуцифрена инфлация, а средногодишната се движи между 5 и 6 процента.

"В момента тя е 5,6 на сто", коментира Василев. Толкова е и заложената в бюджета.

Вицепремиерът каза, че миналата година е прогнозирал, че пикът ще бъде март и април, след което ще има успокояване. По думите му обаче има фактори, които са повлияли на високата инфлация. Той даде пример с напрежението в Украйна и високите цени на газа.

"Видяхте, че цените на петрола и газовите борси скочиха значително. Не знаем дали ще има ответна реакция от страната на САЩ за размразяване на петролен резерв и съответно успокояване на пазарите, каза още Василев.

"С пролетта и с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци очакваме и там да се успокоят нещата", добави министърът.

По-рано днес Евростат прогнозира, че инфлацията в България ще достигне 7,7 на сто през януари след равнището от 6,6 на сто през декември. През първия месец на миналата година инфлацията в страната ни бе на отрицателното ниво от минус 0,3 на сто.

Министър Василев не приема критиките на опозицията за бюджета. Той оценява заложените приходи като добри.

По повод протестите на представители на различни сектори, министърът каза: "Има заложени средства в бюджета за системи, които да минат през реформа. Преди да минат през реформа, средства няма да има".