Европейските лидери днес поискаха от Европейската комисия да определи стратегически области, в които блокът прекалено много зависи от други страни, като Китай и САЩ, и да предложи начини това да се промени, предаде Ройтерс.

Ръководителите от ЕС заявиха, че европейската промишленост трябва да бъде по-конкурентна, автономна и устойчива, след като пандемията от Ковид-19 разкри зависимостта на съюза от Китай при производството на лекарства.

След двудневната среща в Брюксел лидерите на ЕС поръчаха на "Комисията да определи стратегическите зависимости, особено в най-чувствителните секторни екосистеми като здравеопазването, и да предложи мерки за намаляване на тези зависимости".

Освен това нарастват притесненията, че 27-членният блок изостава от САЩ в дизайна и производството на батерии и в технологиите за дигитално съхранение на данни в облак.

ЕС определи като приоритетни цифровите и зелените технологии и иска да помогне за прехода на икономиката, като използва голяма част от фонда на стойност 750 милиарда евро, за да даде тласък на растежа след пандемията.

Европейските лидери определиха като централни проектите Европейски алианс в производството на батерии (European Battery Alliance), Интернет на нещата (Internet of Things) и Алианс за чисти водородни технологии (Clean Hydrogen Alliance). Те призоваха за развитието на нови секторни обединения, включително за суровини, микропроцесори, телекомуникационни мрежи, нисковъглеродни индустрии, както и за промишлени облаци и платформи.

Лидерите се съгласиха, че значителна част от 1,8 трилиона евро, с които ще разполагат страните от ЕС в рамките на бюджета за 2021-2027 година и възстановителния фонд, трябва да бъде насочена към суперкомпютри и квантова компютризация, блокчейн технологии, изкуствен интелект, микропроцесори, 5Джи (5G) мрежи, защитени комуникации и кибер защита.

Единна цветна карта

Необходимо е ЕС да положи допълнителни усилия за съгласуване на действията за пресичане на разпространението на Ковид-19. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на двудневното извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че се обсъжда въвеждане на общи правила за определяне на местата, където разпространението на болестта достига тревожни равнища. Целта е изготвянето на единна цветна карта на ЕС, в която безопасните места са в зелено, а опасните - в оранжево и червено.