През последните години криптовалути като биткойн и етериум спечелиха огромна популярност. Мнозина инвестираха в тях с цел бърза печалба. Някои останаха доволни, а други изгубиха съществени суми. Почти всички обаче чуха за пръв път за съществуването на блокчейн технологията именно покрай виртуалните пари.

Тази връзка в съзнанието на повечето хора не винаги помага за добрата репутация на блокчейна. Например, Обединена банка на Швейцария (UBS) нарече биткойн "спекулативен балон", а от финансовия гигант Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase) обявиха криптовалутите за "измама", която "няма да завърши добре". Потенциалът на блокчейна обаче се простира далеч извън пределите на биткойн и етериум.

Какво е блокчейн?

Най-краткият отговор на това може да бъде намерен в превода на самия термин. Блокчейнът (Blockchain) означава буквално на български блокова верига. На практика това е технология за съхранение на информация в компютърна мрежа.

Тя представлява непрекъснато растящ списък от данни, наречени "блокове". Във всеки един блок се съдържа информация за предходния, която е криптирана.

Всеки блок е свързан с предходния

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Блоковата верига се съхранява в мрежата с физически копия върху отделни компютри без да съществува едно единствено главно копие. Високото ниво на децентрализация определено има големи ползи, включително и такива за сигурността.

Например, за да бъде осъществена постфактум модификация на един блок, трябва да се променят всички следващи записи. Това прави блокчейна една от най-сигурните и невъзможни за хакване технологии.

Приложения

Лесно е да се досетим, че подобна сигурна технология би намерила голямо приложение във финансовия свят. Пръв за технологията говори създателят на биткойн, известен само с псевдонима си Сатоши Накамото.

Той използва блокчейн като своеобразна счетоводна книга - в блока има запис от всички транзакции на биткойн, както и дигитален подпис, който гарантира тяхната автентичност. Всички участници в проекта имат достъп до тази "счетоводна книга", а модификациите или фалшификациите ѝ са невъзможни.

За разлика от фиатните пари не съществува способ за създаването на "фалшив биткойн" или за извършването на друг тип измами, свързани с инфраструктурата на криптовалутата.

Блокчейнът осигурява едновременно високи нива на прозрачност и сигурност

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ползите от блокчейна бързо са разбрани от всички ИТ експерти, което води до употребата ѝ в най-различни сфери. Ето част от тях:

Гласуване
Електронното гласуване става все по-голяма тема дори в България, като сходни процеси текат множество други страни. Блокчейн технологията може да се използва за проследяване и преброяване на гласовете. Тя би направила подмяната на вота невъзможна, а високата степен на криптиране гарантира анонимността на избирателите.

Държавна администрация
Блокчейнът има децентрализиран характер, който действа доста обезкуражаващо на хакерите - липсата на централен сървър, на който се съхранява цялата информация само по себе си затруднява усилията им. Фактът, че е невъзможно да се правят постфактум промени в блока пък би обезкуражило чиновници със съмнителен морал, които биха правили изменения по договори или конкурси за обществени поръчки. Това би повишило прозрачността на държавната администрация и затруднило измамите в нея.

Финансовите институции
Банките и бизнесът започват все повече да се насочват към блокчейна. Технологията позволява на всеки да приема и прави транзакции по възможно най-прозрачен и сигурен начин. Ползи има и за съхранението на валута, което става по-сигурно. Паричните преводи също стават по-бързи и без комисионна, тъй като при блокчейна липса посредник. А защо липсва посредник ли? Високата надеждност и сигурност на технологията го прави излишен - участниците в сделката няма как да се измамят един друг.

Логистика
Последователната архитектура на блокчейна прави лесно проследяването на различни стоки - било вътре в склад, било по пътя им от производителя до потребителя. Улесняването на това проследяване носи не само повече комфорт и сигурност, но и финансови ползи - разходите по извършването му се оптимизират, при използването на блокчейн решения.

Бъдеще

Докато бъдещето пред криптовалутите е бляскаво според едни и мрачно според други, то всички са убедени, че блокчейнът определено ще се използва все повече.

Без значение от съдбата на биткойн, всички бъдещи електронни валути ще стъпват върху блокчен архитектурата

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Все по-голяма част от дейностите ни стават дигитализирани, а с това нуждата от по-висока сигурност срещу хакери и нов вид измами нараства. Блокчейнът изглежда е отговорът на тези проблеми. Технологията му на практика може да се използва във всичко, включващо връзка с интернет.

Фактът, че информацията се съхранява от всички, а не от централен сървър, невъзможността за подправяне и модифициране на стари записи и високите нива на криптираност правят блокчейна в идеалния избор за осъществяването на електронно банкиране, администриране и дори електронна държава.