Това обяви в София еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Бенковска, цитирана от БНР. Тя беше гост на Европейски форум посветен на предприемачеството и икономическия растеж.

В обръщението си към участниците във форума еврокомисарят засегна редица проблеми на малките и средни предприятия, като и подчерта, че това не са единствено проблемите на малкия бизнес в България, но и в Европа - например това, че новите компании трудно успяват да се задържат и да оцелеят на пазара и да отговорят на високите регулативни бариери, които също са проблем на вниманието на европейската комисия.

Еврокомисията е разработила цялостен пакет от мерки за решаването на проблемите, възпрепятстващи старта на компаниите, но само правителствата не могат да помогнат, а усилията за икономически растеж и нови работни места трябва да се ангажират и предприемачите.

Необходимо е да се мине към нови начини на финансиране, към повече заеми, не само грантове, към публично-частно партньорство, особено в рамките на следващата многогодишна финансова рамка, когато обемът на грантове чувствително ще намалее, обясни тя. Бенковска.

Тя отбеляза, че България е първата държава, в която се организира местен хъб в помощ на малките и средни предприятия и предприемачеството и тя насърчава местните и регионални инициативи.

Бенковска се срещна и с президента на България Румен Радев.